vraag 7171 gelezen en kan uw uitleg begrijpen over het feit dat de koop van een graf in het verleden niet inhield dat men e" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gekocht graf 1886 (vragen over 'vol eigendom' van een graf)


3 november 2017

Vraag nummer: 52610

Ik heb uw reactie op vraag 7171 gelezen en kan uw uitleg begrijpen over het feit dat de koop van een graf in het verleden niet inhield dat men eigenaar werd, maar in feite een gebruiksrecht inhield. Voor eigendomsoverdracht van een stuk grond is immers een notariële akte en inschrijving daarvan in het kadaster nodig en dat gebeurt bij graven eigenlijk niet. Nu is het zo dat een van mijn voorouders in 1886 van particulieren twee graven heeft gekocht in Wolvega. Die graven zijn er nog. De koop ging via een veilingprocedure bij een notaris. In de notariële akte wordt gesproken over een openbare verkoop bij finale toewijzing van onroerende zaken, waaronder de twee graven. De kadastrale aanduiding van de begraafplaats wordt zelfs in de akte vermeld en de twee graven ook specifiek met afdeling en nummer.
Ik vraag mij af of de akte van finale toewijzing ingeschreven zou kunnen zijn in het kadaster. Ik heb dat nog niet onderzocht. Maar de notariële stukken ademen meer de sfeer van daadwerkelijke eigendomsoverdracht van een stuk grond, niet van een recht om begraven te worden. Een openbare veiling van een recht om begraven te worden, zonder dat de begraafplaats daarbij betrokken was lijkt me ook wat vreemd. Hoe kijkt u hier tegen aan?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Hartelijk dank voor uw vraag. Dit is het type vraag waar ik altijd weer even wat rechter voor op mijn stoel ga zitten. Want het zijn soms eigenaardige situaties.

Het zou op zich niet uitgesloten hoeven zijn dat het bij deze graven om graven op eigen grond gaat, waardoor de graven echt vol eigendom zijn. De kans daarop acht ik vanuit mijn ervaring kleiner dan 0,1 %. De graven op een begraafplaats die echt in eigendom zijn, die ik ken, kan ik op een hand tellen. Er zullen er zeker ook nog wel zijn die ik niet ken, maar dat zullen er geen honderden zijn. Ik denk dat je met tien of hooguit twintig stuks of zo ze allemaal wel hebt.

Maar we hoeven niet te speculeren. U kunt zo bij het Kadaster nagaan of op de kadastrale kaart van de begraafplaats kleine uitsparingen voorkomen ter plaatse van deze twee graven. Zo ja, dan is mogelijk sprake van vol eigendom van de graven. Elk apart eigendom moet immers op de kaart te vinden zijn met een eigen nummer. Als er geen heel kleine percelen met eigen nummers zijn, is er geen eigendom dat afwijkt van het eigendom van de hele begraafplaats. Misschien is de kadastrale kaart wel op internet op te vragen en/of in te zien.

Misschien is het ook wel handig als u mij scans van de documenten die u hebt met betrekking tot deze graven zou mailen. Dan kan ik ze eens bekijken en vergelijken met documenten in mijn archief. Mijn e-mailadres vind u in de Bedrijvengids van deze site onder Juridisch advies.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >