52776) In het geval van mijn vader is het zo dat de begraafplaats de vergunning aanvr" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Na tien jaar grafrust herbegraven in particulier graf 6


23 november 2017

Vraag nummer: 52838

Geachte meneer van der Putten,

(vraag betrekking op 52776)

In het geval van mijn vader is het zo dat de begraafplaats de vergunning aanvraagt. Maar kan ik er van uit gaan dat de begraafplaats een mandaat heeft automatisch? Want de vergunning /verlof moet aan mij worden verstuurd. Is dat via begraafplaats dan rechtsgeldig? Ik ben namelijk bevreesd dat de begraafplaats iets mij uit handen haalt en afwimpelt of zo. Want het is mijn vader die herbegraven gaat worden niet van de begraafplaats. Ik heb ook al eens vernomen dat een begraafdienst die aan herbegraven doet ook een vergunning kan aanvragen voor mensen.
Of moet er sec gesteld worden dat je het altijd zelf beter kan aanvragen?

Mvg

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik heb u even gemaild om welke begraafplaats het gaat. Het blijkt een grote begraafplaats in een grote stad te zijn, waar de bevoegdheid van de burgemeester om een vergunning voor een opgraving te verlenen, is gemandateerd aan de directeur van die begraafplaats. Zoiets komt in Nederland bij een handjevol begraafplaatsen voor, ongeveer 2 op de 1.000 begraafplaatsen voor, alleen in grote steden.

De begraafplaats vraagt de vergunning niet aan, maar verleent hem.

De directeur van de begraafplaats verleent de vergunning - of wijst de aanvraag af - namens de burgemeester. Dat is in dit geval helemaal legaal en rechtsgeldig. Tegen een ongewenst besluit kan bezwaar en beroep worden aangetekend. U hebt niet meer of minder rechten dan wanneer de vergunning direct bij de burgemeester zelf zou zijn aangevraagd. Maar op deze manier gaat het waarschijnlijk veel sneller. Daarom gebeurt het ook zo.

Soms is het inderdaad zo dat een bedrijf dat mensen opgraaft en herbegraaft ook wel eens de vergunning aanvraagt. Enerzijds is dat makkelijk, maar het is ook problematisch als het verzoek wordt afgewezen omdat het niet voldoende gemotiveerd is. Men zal toch altijd zelf moeten zeggen of opschrijven waarom men een herbegraving wenst.

In dit geval moet u zelf de vergunning aanvragen en richten aan de burgemeester, maar de brief indienen bij de begraafplaats. Misschien heeft men er een formulier voor, maar dat verandert niets aan het principe.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >