Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Na tien jaar grafrust herbegraven in particulier graf 5

18 november 2017

Vraag nummer: 52776

Geachte meneer van der Putten,

Bedankt voor de heldere informatie, zal ik ook doen.

Nog een paar vragen:

Die vorige vorige vraag of begraafplaats het moest aanvragen of de persoon zelf, dat was omdat de begraafplaats 50 euro vraagt voor een opgraafvergunning. Het is duidelijk dat ik dat zelf moet aanvragen, maar wat bedoeld die begraafplaats met 50 euro voor opgraafvergunning?

En hoe zit het met de grafsteen op mijn vaders graf,wordt die meteen weggehaald na tien jaar of als hele grafvak wordt geruimd daar? Ze verwijderen toch eerst de stenen pas na een plaatsing van borden met aankondiging? Of berichtten ze mijn broer hierover incidenteel?

En als ze mijn broer op de hoogte brengen na tien jaar einde grafrust van vaders graf,dan zegt hij gooi maar weg.

Mvg

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet ook niet wat de begraafplaats bedoelt met de opgraafvergunning van 50,- euro. Want de begraafplaats geeft nooit een vergunning om op te graven af. Misschien is het zo dat het gaat om een grote gemeentelijke begraafplaats waar de directeur mandaat heeft om een vergunning te verstrekken in plaats van de burgemeester. Dan zou het kunnen kloppen.
Wat wel het geval kan zijn, is dat een gemeentelijke begraafplaats een soort belasting heft voor de opgraving. Of dat bij uw begraafplaats ook het geval is, weet ik niet, maar kunt u natuurlijk navragen.
Bij kerkelijke en andere niet-gemeentelijke begraafplaatsen is het ongebruikelijk dat men geld vraagt voor de opgraving, omdat men geen belasting kan heffen en meestal zelf de werkzaamheden niet uitvoert.

De grafsteen wordt gewoonlijk ook niet onmiddellijk weggehaald nadat 10 jaar zijn verlopen. Als u de vergunning tot opgraving bij de burgemeester aanvraagt, kunt u de begraafplaats vragen de grafsteen te bewaren.
Uw broer heeft geen recht om te zeggen dat men de grafsteen maar moet weggooien. Dat zal de begraafplaats toch niet doen. Men heeft liever dat u hem meeneemt dan dat men hem moet afvoeren, want het afvoeren zijn extra kosten voor de begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder