kindsdeel
27 mei 2020
Vraag nummer: 60851
In het testament dat mijn vader maakte staat:
benoemd tot erfgenamen aanstaande echtgenote .......en mijn kinderen, deel toe aan genoemde echtgenote alle baten of zovele zij verkiest, met verplichting schulden te voldoen en aan iedere andere erfgename uit te keren de waarde van diens zuiver erfdeel. ik deel aan ieder van de mede-erfgenamen een vordering ten laste van mijn echtgenote ter grootte van diens zuiver erfdeel met de bepaling dat vorderingen aan mede-erfgenamen eerst opeisbaar zijn na overlijden enz. als bovenvermelde uiterste wil wordt "aangevochten" wordt voornoemde echtgenote enige erfgename.
De bijgaande verklaring van berusting is door de beide kinderen van mijn vader (ik en mijn broer) niet getekend.
Wordt (werd) dit gezien als "aanvechten" van de uiterste wil?
Blijven mijn broer en ik recht houden op hun kindsdeel? En zo ja, hoe ontvangen we dat als de echtgenote van mijn vader overlijd? We hebben sinds het overlijden van onze vader (8-10-1988) geen contact meer met onze stiefmoeder.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Ik kan vanaf deze plaats niet beoordelen of uw een en ander destijds wel of niet hebt aanvaard. Als u niet schriftelijk hebt berust, betekent dat niet automatisch dat u dus het aanvecht. Het zal van de omstandigheden van destijds afhangen. Indien wel sprake is van berusting, dan zal er lijkt mij nog een vordering zijn op uw stiefmoeder.