Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wens t.a.v. begrafenis/crematie bindend juridisch vastleggen


5 augustus 2017

Vraag nummer: 51552

Beste expert,

Recent is een naaste van mij zeer onverwacht overleden. Deze persoon heeft bij leven om (in mijn ogen goede) redenen herhaaldelijk de wens uitgesproken om na zijn dood begraven te worden. Deze wens heb ik ook nadrukkelijk bij de opdrachtgever van de uitvaart bekend gemaakt. De opdrachtgever heeft vanwege persoonlijke bezwaren tegen begraven toch voor crematie gekozen.

Ik ben hier zelf erg door ontdaan. Ook ik heb de nadrukkelijke wens om na mijn overlijden begraven te worden. Dit vanwege onder andere levensbeschouwelijke en religieuze redenen. Mijn vraag aan u is hoe ik hier volledige zekerheid over kan bewerkstelligen. Dus dat zelfs wanneer mijn nabestaanden morele bezwaren tegen begraven hebben, mijn lichaam toch begraven zal worden.
Ik heb op dit moment geen verzekering en wil dit wel gaan regelen.

Graag verneem ik uw advies in deze.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat men kan doen in de situatie dat de opdrachtgever van de uitvaart niet de wens van de overledene volgt, is het ((een advocaat laten) dreigen met) starten van een kort geding. Maar dat moet natuurlijk direct gebeuren, anders is het mosterd na de maaltijd. En er moeten een of meer nabestaanden zijn die bereid en in staat zijn om die actie te ondernemen, natuurlijk.

Maar hoe kan je voorkomen dat als je later dood bent, men zich van jouw wens niets aantrekt?

Ten eerste is het verstandig dat je je wens aan veel mensen vertelt. Als veel mensen weten wat iemand wil, is het voor een opdrachtgever lastiger om daar van af te wijken.

Voorts is het nodig en logisch om uw uitvaartwensen duidelijk in detail op schrift te stellen. U kunt daarbij denken aan een testament, maar als u weinig meer te regelen hebt dan uw uitvaart, kunt u ook met een codicil volstaan. In dat codicil kunt u ook een executeur voor de uitvaart aanwijzen, maar geen executeur voor de afhandeling van de nalatenschap. Die kan alleen bij testament worden benoemd.
Het nadeel van een testament is dat het vaak niet direct na het overlijden geopend wordt, maar pas een paar dagen later of soms pas weken later. U kunt ook zelf afschriften van uw testament in een gesloten enveloppe geven aan personen die u vertrouwt, zodat ze er van van af kunnen weten. Het originele testament wordt altijd door de notaris bewaard.

U kunt zelf een executeur aanwijzen waar u vertrouwen in hebt dat deze uw wens zal volgen. Als u niet zo iemand in uw omgeving kent, kunt u een professionele executeur voor de uitvaart benoemen. Ik zou dan persoonlijk niet kiezen voor een notaris, omdat een notariskantoor er niet op is ingericht om 's avonds en in het weekeinde in actie te komen. En dat is wel nodig voor het regelen van een uitvaart.
Bij een professionele executeur speelt een persoonlijke voorkeur voor begraven of cremeren geen enkele rol.

Als u de wens hebt begraven te worden, kunt u al bij leven een graf kopen of reserveren en de kosten van een grafmonument en de begrafenis zelf in speciale deposito's stoppen. Dat kan bij Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Bij een graf kan worden afgesproken dat de termijn pas gaat lopen op het moment van de begrafenis. Wanneer zulke kosten al vast liggen en betaald zijn zodat er na het overlijden geen kosten meer voor gemaakt hoeven worden, zullen erfgenamen ook niet de neiging hebben om toch voor cremeren te kiezen omdat men dan extra kosten moet maken die er bij begraven niet meer zijn.

Dit alles bij elkaar geeft mijn inziens behoorlijk wat zekerheid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >