Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Codicil of niet


26 februari 2016

Vraag nummer: 45359

Mijn schoonzus heeft kanker en gaat erg hard achteruit. Ze heeft haar begrafenis zelf al geregeld en na haar dood wil ze dat ik alle zaken afhandel. Ze heeft het op een papier geschreven maar is dit rechtsgeldig? Niet dat later een broer of zo komt en die wil dat het anders loopt. Er zijn geen liggende gelden en de inboedel stelt niet echt veel voor. Ze weten allemaal dat ze wil dat wij (mijn man en ik) dit afhandelen maar ik hoorde laatst dat het op deze manier niet kan. Ik heb wel een machtiging voor de bank maar kunt U mij raad geven?
Vr. gr. Marietje.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Men kan bij codicil een aantal eenvoudige zaken regelen en spullen zonder al te veel waarde toewijzen. Eigenlijk precies voor de situatie die u beschrijft: er is niet erg veel geld en de inboedel stelt niet veel voor. Dan is het onzin om voor ongeveer 500,- euro of zo bij een notaris een testament te laten maken en vervolgens ook nog eens voor 500,- van die notaris een verklaring van executele te krijgen.

Wil een codicil rechtsgeldig zijn, dan moet het helemaal met de hand geschreven zijn. Met een datum er op en handtekening er onder.

Als te verwachten is dat er nog familie is die lastige vragen gaat stellen, is het wel verstandig om zeker te zijn dat het codicil rechtsgeldig is.

Verder moet u er rekening mee houden dat als uw schoonzus overleden is, u niet meer bij bankrekeningen e.d. kunt. U moet er dan een en/of rekening van laten maken, of gewoon de rekeningen al leeg halen. Maar het is verstandig om zoiets te doen met medeweten van anderen, zodat geen enkele erfgenaam u kan beschuldigen van het verdonkeremanen van geld. Als uw schoonzus geen echtgenoot of kinderen heeft, zijn haar broers en zussen haar erfgenamen (of ouders, als die nog leven; of neven en nichten, als een van de broers en zussen al overleden is (dan worden hun kinderen erfgenaam)). Het is het meest plezierig als alle toekomstige erfgenamen er van weten en er mee instemmen, zodat er geen aanleiding is voor gedoe achteraf. Soms is dat overleg niet mogelijk of moeilijk; betrek er dan toch meer mensen bij.

Het kan soms ook verstandig zijn om dingen vooruit te betalen, bijvoorbeeld de kosten van de uitvaart of kosten van een (urnen)graf of (urnen)grafmonument, als te verwachten is dat andere erfgenamen daar moeilijk over doen. Dan kan het geld soms in deposito bij een uitvaartondernemer. Over alles wat uw schoonzus zelf beslist en geregeld heeft, kunnen anderen niet meer moeilijk doen.

Dit is even meedenken vanuit het perspectief van de uitvaart. Ik ben bekend met de regels voor begraven en cremeren - daar is deze site voor - maar ik ben geen notaris. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Ik denk dat uw schoonzoon met een codicil voldoende kan regelen. Maar het is m.i. verstandig om toch nog even verder te kijken. Ik verwijs u graag naar de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >