Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rouwbrief; hoe benoem je een ex-vrouw?


28 november 2019

Vraag nummer: 59325

Beste,
Ik ben bezig met mijn opleiding als funerair medewerkster. Ik moet als taak een rouwbrief opstellen d.m.v een situatie. De situatie is als volgt...

Een man is gestorven en is ' feitelijk' gescheiden van zijn partner. Man en vrouw hadden samen 3 kinderen. De man die gestorven is had een nieuwe vriendin. Nu vragen de kinderen om toch de moeder (ex partner) te vernoemen op de rouwbrief. Hoe zet je dit op een brief?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet primair uw zorg en verantwoordelijkheid, of en hoe iemand op de rouwbrief vermeld wordt. Het is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever van de uitvaart; diens wens moet u volgen.

Het kan wel vaker voorkomen dat er tussen nabestaanden verschillende visies bestaan over het noemen van personen in een rouwbrief. En dan probeer ik netjes te zeggen dat er fikse ruzies over kunnen ontstaan. Maar u hoeft de ruzie niet op te lossen en u hebt niet met alle betrokkenen te maken. U hebt alleen te maken met de opdrachtgever van de uitvaart.

Maar het kan zijn dat men u om een suggestie vraagt, hoe wensen te verenigen.

U schrijft dat de man 'feitelijk' gescheiden was van zijn partner. Begrijp ik het dan goed dat er formeel nog een scheiding was, dat die nog niet rond was of misschien zelfs nog helemaal niet gestart was?

Ik zou kijken naar de feitelijke situatie nu, met wie de man feitelijk samenwoonde. Als dat de vrouw is die nu de uitvaart regelt, zou ik haar bovenaan de brief noemen.
Daaronder kunnen de 3 kinderen worden genoemd.
En daaronder kan de ex-vrouw genoemd worden.

De namen van der personen kunnen genoemd worden, zonder een toelichting. (Bijna) iedereen die de overledene kende, zal de feitelijke situatie gekend hebben. Dan behoeft die geen toelichting.
In Nederland is het ook niet gebruikelijk om hoedanigheden bij namen te zetten. In Belgiƫ bijvoorbeeld komt het voor dat in de rouwbrief wordt geschreven:
Jan de Vries is overleden.
Zijn vrouw,
Jannie de Vries
Zijn kinderen,
Joop de Vries
Jan junior
etc.

In Nederland worden namen genoemd zonder de toevoeging 'zijn vrouw' of 'zijn partner' of 'zijn kinderen'. Dat maakt het makkelijker om namen te noemen.

Ik zou verder kijken naar de doelgroep van de rouwkaart, Als dat vooral de groep van familieleden en vrienden is, kan misschien ook met een ondertekening van voornamen worden volstaan. Als de rouwkaart ook naar meer zakelijke relaties gaat, is er misschien behoefte om ook achternamen te gebruiken.

Ik zie echter ook wel vaker ex-vrouwen op rouwkaarten staan. Een tijd geleden overleed de moeder van een vriend op zeer hoge leeftijd. Die vriend is al 30 jaar gescheiden en is hertrouwd. Maar de kinderen van die vriend wilden wel graag hun moeder op de rouwkaart en de ex-vrouw wilde ook wel op de kaart van haar voormalige schoonmoeder staan. Haar naam stond gewoon onder de kinderen en kleinkinderen. Zonder toelichting of kwalificatie. Iedereen weet toch wel wie zij is, of was.

Het enige dat u hoeft te doen is suggesties leveren. De opdrachtgever beslist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Zie ook andere voor uitvaartverzorgers interessante vragen in de subrubriek 'Vragen van uitvaartondernemers'.
Voor uitvaartverzorgers is het ook wel eens interessant, grappig en leerzaam om vragen in de subrubriek 'Vragen over uitvaartorganisaties' en de subrubriek 'Kosten uitvaart' te lezen.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE