Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verschil voorlopige kostenopgave en de uiteindelijke nota


13 februari 2020

Vraag nummer: 60033

Op de voorlopige kostenopgave die wij van de uitvaartverzorger stonden 2 uitvaart polissen vermeld, waarvan 1 1861 euro zou uitkeren en de andere 2890 euro waarna er een totaal bedrag van 1373 euro zou overblijven wat we ongeveer zouden moeten betalen. We wisten dat hier nog de kosten van de rouwbrieven bij zouden komen van ca 240 euro. Toen wij echter de nota ontvingen bleek hier echter een bedrag van 4023,65 op te staan. Een verschil van 2649.90 euro met de voorlopige kostenopgave. We hebben gebeld met de uitvaartverzorger en de verklaring was dat 1 van de 2 uitvaartpolissen geen 2890 euro uitkeerde, maar 289 euro. Hij had de komma niet goed genoteerd na contact met de verzekeringsmaatschappij.
Zijn wij verplicht deze nota te betalen? Wellicht hadden we andere keuzes (moeten) maken als wij op voorhand geweten hadden dat we meer dan 4000 euro zouden moeten bijbetalen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is een lastige vraag. Ik adviseer nabestaanden om altijd zelf contact op te nemen met een uitvaartverzekering en dat niet over te laten aan een uitvaartverzorger. Als u het overlaat aan een ander, accepteert u dat de ander u niet alleen informeert, maar zich daarbij ook kan vergissen. Als u dat risico niet wilt lopen, moet u het zelf doen.

Het is namelijk geen taak of verplichting van een uitvaartverzorger om informatie over polissen op te vragen. Hij krijgt er niet voor betaald. Het is een gratis service. Voor de uitvaartverzorger zit er ook wel een prettig aspect aan, namelijk dat hij ook beter kan inschatten wat beschikbaar is voor de uitvaart en of er een liquiditeitsprobleem kan ontstaan.
Maar het is een kosteloze service.

Ik zie een verschil tussen een kosteloze service en iets dat tegen betaling gebeurt. In het laatste geval ben ik eerder geneigd om het risico van de gevolgen van vergissingen bij die partij te leggen die er voor betaald krijgt om het goed te doen.

Ik begrijp best dat er waarschijnlijk andere keuzes zouden zijn gemaakt als u zou weten dat een verzekering aanzienlijk minder zou uitkeren. Maar u had er ook beter zelf naar kunnen kijken. Men heeft aan de soort verzekering, de ouderdom en wat als verzekerd bedrag beschreven staat, vaak al een indicatie aan wat de uitkering zal kunnen zijn. Verzekeringen sturen vaak ook jaarlijks een overzicht van de waarde. Zulke papieren kan men dan tussen de papieren van de overledene vinden.
Als u alles aan een ander overlaat, neemt u ook het risico dat die ander zich vergist.

Maar in dit geval vind ik de vergissing wel vreemd. Of iemand van de verzekeringsmaatschappij aan de telefoon zegt dat de uitkering tweeduizend of dat de uitkering tweehonderd euro zal zijn, is voor mij geen verklaring voor het verkeerd zetten van een komma. Die woorden en bedragen zijn heel anders. Met 2900 euro kom je een heel eind bij een uitvaart en met 290 euro kom je nergens. Dan denk je helemaal niet na als je dat verkeerd opschrijft, maar vooral als je dat later verkeerd communiceert. Bij het ene denk je toch "Het is voldoende" en bij het andere "Het is bijna niets".

Juridisch gezien bent u verplicht om de rekening van de uitvaartonderneming te voldoen. Deze diensten en goederen zijn immers geleverd. Dat staat niet ter discussie.

Maar zou het toch niet redelijk zijn om een deel van de kosten voor rekening van de uitvaartonderneming te laten komen? Een gedachte kan zijn dat de onderneming nu meer verdiend heeft aan deze uitvaart, omdat meer geleverd is omdat de klant in een verkeerde veronderstelling leefde. Zou het dan niet redelijk zijn dat de onderneming niet aan zijn vergissing verdient, en dat de klant dat deel van de rekening niet hoeft te betalen?
Dat kan een gedachte zijn, waarmee u met de betreffende uitvaartondernemer het gesprek kunt aangaan.

Als de betreffende ondernemer aangesloten is bij een brancheorganisatie, kunt u wellicht overwegen om een klacht in te dienen bij de Ombudsman uitvaartwezen. Zie voor de procedure en mogelijkheden de site www.Ombudsmanuitvaartwezen.nl

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vragen over uitvaartorganisaties' en de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >