Verplichte bijdragen van consumenten voor brancheorganisatie?
15 september 2022
Vraag nummer: 65459
Geachte meneer Van der Putten,
ik las gisteren "Het overlegorgaan dat bezig is om te komen tot één gezamenlijke branchevereniging (met als werktitel Uitvaart Nederland) overweegt een plan waarbij consumenten 6 euro meer moeten gaan betalen voor de aangifte van overlijden. Consumenten worden daarmee onder andere verplicht om een bijdrage te betalen voor het uitvaartmuseum."
Kunnen consumenten daar wel toe verplicht worden?
JF
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
U refereert aan:
https://www.uitvaart.nl/nieuws/stuurgroep-overweegt-verplichte-fee-per-uitvaart-voor-branchevereniging-en-uitvaartmuseum/65447
Ik heb dit bericht gisteren ook gelezen en dacht meteen "Dit gaat niet gebeuren!".
Mensen hoeven helemaal niets te betalen voor het doen van aangifte van overlijden. Dat is kosteloos. Alleen als zij een uittreksel van de akte van overlijden moeten hebben, moet daar voor betaald worden. Op dit moment ongeveer 15,- euro.
Maar dit bedrag is een belasting. Gemeenten mogen een belasting niet verhogen omdat iemand op de idee komt dat zij een toeslag zouden kunnen vragen voor o.a. de branchevereniging van uitvaartbedrijven en hun toeleveranciers. Gemeenten zullen dit niet willen doen en ze mogen het ook niet doen door voor het doen van aangifte een bedrag te vragen. Als ze het zouden doen zou dat meteen bij de belastingrechter worden afgeschoten. Maar zover komt het helemaal niet. Gemeenten gaan dit niet doen. De kosten van inning en administratie zijn al bijna hoger dan die 6 euro. Aan de aangifte is het niet te koppelen. Misschien dat iemand dan denkt aan de overlijdensakte. Maar mensen hoeven geen akte vragen en anderen vragen er misschien meerdere. Dan betaalt de een niets en de ander het een paar keer. Dat zal ook niet de bedoeling zijn.
En waarom denkt iemand binnen de uitvaartbranche dat gemeenten kosteloos geld gaan innen voor een brancheorganisatie?
Ik snap niet dat wanneer de uitvaartbranche meent dat een brancheorganisatie, een ombudsman en een museum een goede zaak is, zij dat dan niet zelf betaalt. Dat zit indirect natuurlijk in het aan klanten rekening te brengen tarief. Maar dat stuit niet op wettelijke en juridische bezwaren.
Gemeenten gaan dit in elk geval niet regelen.
In een reactie heeft de voorzitter van het overlegorgaan gesteld dat in een 'meedenkgroep' over financiering en toedeling van middelen is gesproken, maar dat niets besloten is.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.