Mag een lichaam van een overleden persoon op straat worden gezet?
20 april 2015
Vraag nummer: 42158
mag een lichaam van een overleden persoon op straat worden gezet?
Ik ken een begrafenis ondernemer die zijn lichamen als ze moeten gecremeerd worden een dag eerder uit het funerarium worden gehaald de klant zelf moet wel de volledige ligdagen betalen zodat hij er ook nog wat aan verdiend,hij gaat de lichamen halen in een gewone opel vivaro met getinte ruiten hij zet dan zijn wagen thuis voor zijn deur op een hele drukke baan of in zijn garage die hij huurt mag dit zomaar is dat toegestaan door de wet zo niet wat kan ik er dan aan doen om dit te voorkomen ,dit is wel diefstal naar de familie toe en je hebt toch vertrouwen in die begrafenis ondernemer dat hij je familie met respect behandeld en niet zomaar op straat zet.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De door u beschreven werkwijze is niet iets wat de wet toestaat, maar iets wat de wet niet verbiedt.
Je moet onderscheid maken tussen wet en recht. Sommige zaken zijn in een wet of een wettelijke regeling vastgelegd. Maar andere zaken worden geregeld door het recht en dan met name afspraken tussen mensen. Zowel wet als recht zijn belangrijk.
Als een begrafenisondernemer een overledene een dag eerder uit een rouwcentrum haalt, op zijn oprit in de auto laat overnachten maar de nabestaanden toch een extra ligdag voor het rouwcentrum in rekening brengt, is hij een oplichter. Hij stuurt de nabestaanden dan een onnodig hoge rekening. Dat is in strijd met de overeenkomst die hij met hen heeft gesloten en een vorm van oplichting. Maar misschien is het geen oplichting, als hij de post 'overnachten' op de factuur een iets andere nama geeft dan 'gebruik van het funerarium'.
Het is niet verboden om een overledene in een auto te vervoeren. Het is ook niet verboden om een overledene in een auto te laten overnachten. Het is ook niet verboden om een overledene op de oprit of in een gehuurde garage te plaatsen.
Maar als een begrafenisondernemer dit doet terwijl hij zijn klanten iets anders vertelt, of als hij bij hen de suggestie wekt dat de overledene tot de laatste dag in het rouwcentrum verblijft, is sprake van misleiding of zelfs oplichting. Dan hoeven nabestaanden natuurlijk niet de hele rekening te betalen voor diensten die niet geleverd zijn.
Het grootste risico dat de begrafenisondernemer loopt is dat mensen ontdekken dat hij zowel de overledene als nabestaanden niet met respect behandelt. Dan wil niemand van zijn diensten gebruik maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?