Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten vervoer en verzorging (ik heb er niet om gevraagd)

25 februari 2017

Vraag nummer: 49798

Mijn broer is woensdagmiddag overleden in zijn woonboot. De politie heeft een uitvaartondernemer het lichaam (nadat een natuurlijke dood is geconstateerd) het lichaam laten ophalen. Dat was op woensdagmiddag. De politie in Den Bosch, heeft De politie in Den Haag gevraagd mij te informeren en ik ben toen direct naar mijn moeder in Den Bosch gereden om haar het bericht persoonlijk te brengen. Dat is wat ik telefonisch met de politie in Den Bosch heb besproken. We zijn donderdag gaan zoeken naar een goedkopere uitvaartondernemer, nadat we de kostenraming van de 1e uitvaartondernemer hadden ontvangen en ook bleek dat mijn broer geen verzekering had. Het lichaam is vervolgens op vrijdag opgehaald. Achteraf kregen we een rekening voor vervoer van 270 euro, voor verzorging van 370 euro en koeling van 380 euro. Mogen deze kosten, die ik hoog vind en vooral omdat er geen overleg is geweest over vervoer en verzorging met mij, aan mij worden doorbelast? De ondernemer hebben we om uitleg gevraagd M.b.t vervoer en verzorging. Zij geven aan dat ze kwaliteit willen leveren en daarom met 2 gespecialiseerde medewerkers voor vervoer hebben gezorgd en ook met 2 mensen voor verzorging (wassen, aankleden) en we betalen ook voor ontvangst van mij door een gastvrouw. Ik ben donderdag langs geweest, omdat ze mij dat vroegen. Er is ook in dat gesprek niet om mijn toestemming gevraag, de verzorging was al gedaan.

De eiser moet toch aantonen waarom we een bepaalde prijs moeten betalen?

Daarnaast moet er toch, en dat kon makkelijk, omdat het niet midden in de nacht is gebeurt, toestemming worden gevraagd om handelingen te verrichten en hoeveel dat zal gaan kosten?

Kortom is er in juridische zin nog iets te doen aan de relatief hoge rekening en de hoge bedragen voor afzonderlijke taken. Het koelen is 340 euro, maar dat bedrag begrijpen we.

Met vriendelijke groet, Paul

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd.

De kosten die u noemt zijn vervelend, maar niet ongebruikelijk en ook logisch.
De inzet van 2 medewerkers is logisch. Je kunt niet met 1 medewerker het vervoer van een overledene doen, want je kunt in je eentje geen kist of brancard dragen. Men gebruikt meestal wel een soort brancards waarmee de kist in de auto wordt geschoven en waarmee men een stukje kan rijden. Maar de kist moet ook op en af de brancard. En de overledene moet op de brancard worden gelegd als men geen kist gebruikt. Dat kan 1 persoon ook niet fatsoenlijk doen. Dat wordt een slapstick die we in een film grappig vinden, maar niet als het om je eigen vrouw, moeder of broer gaat.

Dat men opdracht heeft gegeven voor het ophalen en de eerste verzorging, is ook niet vreemd. Men kan een overledene niet met fatsoen gewoon laten liggen waar hij gevonden wordt. De spieren verslappen en ontlasting loopt weg. Dat laat je niet uren lang gebeuren terwijl de politie eens gaan zoeken naar nabestaanden die wel of niet de verantwoording willen of kunnen nemen voor kosten. Want dat is ook niet meteen allemaal op voorhand duidelijk. Als uw broer een verzekering had gehad, had u misschien ook niets op dit vlak mogen beslissen, maar alleen de verzekering. Tenminste, als de verzekeraar het vergoedt.
Als men u eerder uitgelegd had wat de situatie was en gevraagd had of u vervoer en verzorging wilde, had u ook 'ja' gezegd. Heel simpel maar wel duidelijk gezegd: je laat een overledene niet uren in zijn ontlasting liggen omdat je gaat zoeken of een andere onderneming het misschien 20 euro goedkoper kan doen.

Juridisch heeft dit een naam: zaakwaarneming. Wie opdracht gaf voor ophalen en verzorgen van de overledene is zaakwaarnemer omdat hij doet wat de eindverantwoordelijke zeer waarschijnlijk ook had gedaan of moeten doen.

Dat iemand anders beslist over jouw portemonnee geeft altijd een wat vervelend gevoel. Maar als men vooraf met u overleg had gehad, was er waarschijnlijk niet iets anders uitgekomen.
Ik zie deze kwestie als zaakwaarneming; u zit aan deze kosten vast.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder