Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Giftig?

19 januari 2020

Vraag nummer: 59784

Ik heb wel is gehoort als iemand overleden is dat die persoon dan giftig wordt. Met hoeveel dagen is dit het geval?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is een adviesrubriek over de wettelijke regels voor begraven en cremeren. Dit is geen medische rubriek.
Ik kan u dus helaas geen precies antwoord geven. Maar ik kan wel enkele algemene zaken vertellen.

Wanneer een lichaam vergaat, kunnen giftige stoffen ontstaan, het zogenaamde lijkengif. De ontbinding van het lichaam wordt echter tegengegaan door koeling; dat gebeurt in principe zo snel mogelijk na het overlijden. Een lichaam wordt in een rouwcentrum altijd gekoeld en als een lichaam thuis wordt opgebaard wordt een koelplaat onder de kist of het lichaam geplaatst. In de wintertijd, zoals nu, kan soms ook volstaan worden met het op een kier zetten van een raam en het dichtdraaien van de verwarming. Een paar graden boven 0 is prima.

Normaal gesproken komen nabestaanden niet in contact met een lichaam dat al echt in ontbinding gegaan is. Er is geen risico een overledene aan te raken. Er wordt bijvoorbeeld echter aangeraden om wanneer men een dierbare overledene na een paar dagen in de kist een kus wil geven, dat niet op de mond te doen, maar op het voorhoofd. Dat heeft niets met gif te maken, maar met het feit dat het natuurlijk afweersysteem van de overledene niet meer werkt, de mond een broedplaats van veel bacteriƫn is en er veel bacteriƫn op of rond de mond kunnen zitten. Niet verstandig, als de overledene een besmettelijke ziekte had.

De persoon zelf wordt of is niet giftig, maar bij de ontbinding kunnen stoffen vrijkomen die wel giftig zijn. De ontbinding van een lichaam begint van binnen uit, vanuit de ingewanden. Pas als je na een paar weken als een kannibaal de ingewanden van de overledene zou willen opeten, loop je het risico met gif in aanraking te komen, schat ik in.

Maar deze vraag kan m.i. alleen goed beantwoord worden door een arts, een verpleegkundige of een ervaren uitvaartverzorger. Dat ben ik allemaal niet.

Mij valt nog iets te binnen: zie ook vraag 821 'Verontreiniging door begraafplaats'.

Ik ben in het verleden wel eens gebeld ben door iemand van het RIVM, met de vraag wat er bekend was over lijkengif en verontreiniging van begraafplaatsen. Dat moeten zij mij niet vragen, dat moet ik het RIVM kunnen vragen.

Ik heb in mijn archief een artikel "De infectie met lijkengif" uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit 1866. Dat kunt u ook op internet vinden. Maar dat verhaal lijkt mij volstrekt achterhaald.
Ik heb de indruk dat hier ook nauwelijks serieus onderzoek naar is gedaan. Voornamelijk omdat het in de medische praktijk geen probleem is.

Vraagt u het gewoon eens aan uw huisarts.

Misschien kan een lezer van deze rubriek nog een aanvulling geven. Dan publiceer ik die hieronder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder