Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Giftig?


19 januari 2020

Vraag nummer: 59784

Ik heb wel is gehoort als iemand overleden is dat die persoon dan giftig wordt. Met hoeveel dagen is dit het geval?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is een adviesrubriek over de wettelijke regels voor begraven en cremeren. Dit is geen medische rubriek.
Ik kan u dus helaas geen precies antwoord geven. Maar ik kan wel enkele algemene zaken vertellen.

Wanneer een lichaam vergaat, kunnen giftige stoffen ontstaan, het zogenaamde lijkengif. De ontbinding van het lichaam wordt echter tegengegaan door koeling; dat gebeurt in principe zo snel mogelijk na het overlijden. Een lichaam wordt in een rouwcentrum altijd gekoeld en als een lichaam thuis wordt opgebaard wordt een koelplaat onder de kist of het lichaam geplaatst. In de wintertijd, zoals nu, kan soms ook volstaan worden met het op een kier zetten van een raam en het dichtdraaien van de verwarming. Een paar graden boven 0 is prima.

Normaal gesproken komen nabestaanden niet in contact met een lichaam dat al echt in ontbinding gegaan is. Er is geen risico een overledene aan te raken. Er wordt bijvoorbeeld echter aangeraden om wanneer men een dierbare overledene na een paar dagen in de kist een kus wil geven, dat niet op de mond te doen, maar op het voorhoofd. Dat heeft niets met gif te maken, maar met het feit dat het natuurlijk afweersysteem van de overledene niet meer werkt, de mond een broedplaats van veel bacteriƫn is en er veel bacteriƫn op of rond de mond kunnen zitten. Niet verstandig, als de overledene een besmettelijke ziekte had.

De persoon zelf wordt of is niet giftig, maar bij de ontbinding kunnen stoffen vrijkomen die wel giftig zijn. De ontbinding van een lichaam begint van binnen uit, vanuit de ingewanden. Pas als je na een paar weken als een kannibaal de ingewanden van de overledene zou willen opeten, loop je het risico met gif in aanraking te komen, schat ik in.

Maar deze vraag kan m.i. alleen goed beantwoord worden door een arts, een verpleegkundige of een ervaren uitvaartverzorger. Dat ben ik allemaal niet.

Mij valt nog iets te binnen: zie ook vraag 821 'Verontreiniging door begraafplaats'.

Ik ben in het verleden wel eens gebeld ben door iemand van het RIVM, met de vraag wat er bekend was over lijkengif en verontreiniging van begraafplaatsen. Dat moeten zij mij niet vragen, dat moet ik het RIVM kunnen vragen.

Ik heb in mijn archief een artikel "De infectie met lijkengif" uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit 1866. Dat kunt u ook op internet vinden. Maar dat verhaal lijkt mij volstrekt achterhaald.
Ik heb de indruk dat hier ook nauwelijks serieus onderzoek naar is gedaan. Voornamelijk omdat het in de medische praktijk geen probleem is.

Vraagt u het gewoon eens aan uw huisarts.

Misschien kan een lezer van deze rubriek nog een aanvulling geven. Dan publiceer ik die hieronder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE