Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verzekerd in Nederland - begrafenis in België

22 april 2020

Vraag nummer: 60568

Beste,

Wijzelf zijn wonende in België. Mijn vriend heeft de Nederlandse nationaliteit, maar ons zoontje en ikzelf hebben de Belgische nationaliteit.
Mijn schoonouders zijn Nederlands maar wonen ook in België.
(Dit even om de situatie kort uit te leggen)

Bij de geboorte van ons zoontje, heeft mijn schoonmoeder als "cadeau" een uitvaartverzekering afgesloten voor ons zoontje. (Vreemd, maar dit ter zijde) Toen was ik zo verbouwereerd dat ik er op dat moment niet verder ben op ingegaan...
Nu 2 jaar later heb ik hier toch heel wat vragen bij, want deze uitvaartverzekering is afgesloten in Nederland.
Voor mijn vriend en ik is het een uitgemaakte zaak dat wij allebei in België zouden willen begraven worden, en ook voor ons zoontje willen wij dit.
Ik heb dit al eens aangekaart met mijn schoonouders maar zij reageerden hier niet echt positief op. We hebben toen als vaag antwoord gekregen dat het mogelijk is om in België begraven te worden, maar dat de crematie wel in Nederland moet gebeuren.
Zelfs dit zou ik niet willen... Het lijkt me absurd dat het lichaam eerst naar Nederland moet om daar gecremeerd te worden om dan daarna terug naar België te komen voor de dienst en de begrafenis.
Mijn vraag is dus ook of deze info klopt, en hoe dit precies in elkaar zit?
Het lijkt mij overbodig om een uitvaartverzekering in Nederland te hebben als wij hier in België willen begraven worden.

Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten
X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U moet de polis van de verzekering nakijken, want daar staat het antwoord op uw vragen in.

Dat iemand 'een uitvaartverzekering' heeft, zegt niets. Dat is zo ongeveer hetzelfde als zeggen dat iemand 'een voertuig' heeft; dan weet je ook niet of het om een driewieler, een truck of een Rolls Royce gaat.

Er zijn globaal twee soorten uitvaartverzekeringen: in natura of in geld.
Bij een verzekering in natura worden diensten aangeboden, zoals een kist, het regelen van de formaliteiten, het regelen van de uitvaart, de kosten van een condoleance en het graf of de crematie. Dit type verzekering wordt ook wel een pakket-verzekering genoemd, maar men gebruikt ook andere namen. Vaak wordt er een bepaald maximum gehanteerd; de diensten worden tegen een bepaalde waardering 'gratis' geleverd. Boven een bepaald bedrag moet worden bijbetaald.
Bij een verzekering die geld uitkeert, is men vrij het geld te besteden hoe men wil. Zo'n verzekering die geld uitkeert wordt ook vaak een sommenverzekering (men krijgt 'een som gelds' is de ouderwetse term) of een kapitaalverzekering genoemd.

Bij een sommenverzekering maakt het niet uit waar de verzekerde woont en waar die begraven of gecremeerd zal worden. Over de hele wereld wordt geld aanvaard.

Een naturaverzekering kan wel een probleem opleveren, omdat een Nederlandse verzekering vaak alleen diensten van Nederlands personeel in Nederland kan leveren. Men kan niet zonder meer met Nederlands personeel in andere landen aan de slag. En men heeft in het buitenland geen eigen crematorium of een eigen begraafplaats waar men tarieven tegen inkoopsprijzen kan rekenen.

Wat voor soort verzekering uw kind heeft, moet natuurlijk te lezen zijn in de polis.

Een Nederlandse naturaverzekering lijkt mij in uw situatie geen goed idee. Een kapitaalverzekering wel.

En dan is er nog een belangrijk punt. Er zijn heel veel verschillen tussen verzekeringen. Er is er bijna geen een die hetzelfde is. De dekkingen verschillen. Maar ook de vraag of er een kapitaalopbouw is of niet. Veel mensen denken dat een uitvaartverzekering ook werkt als een soort spaarrekening, die later kan worden afgekocht, als men dat ooit wil. Dat is lang niet altijd mogelijk. En een afkoop houdt in dat er eerst allerlei kosten van de verzekering worden verrekend. Dan blijft er weinig over.
Grootouders kunnen dan beter een klassieke spaarrekening openen. Of nog beter een beleggingsrekening met een paar aandelen van 'weduwe en wezenfondsen', zoals in België bijvoorbeeld GBL of Sofina. Dat brengt per saldo 10 keer zoveel op.

Overigens is een crematie in Nederland, als men in België woont, inderdaad geen goed idee. Crematies zijn in Nederland namelijk ruim dubbel zo duur als in België.

Zoals gezegd: u moet de polis van de verzekering nakijken, want daar staat het antwoord op uw vragen in. Om te beginnen of het gaat om diensten of om geld. Of een mengvorm.

Misschien hebt u geen polis, maar hebben de grootouders die gehouden. Misschien omdat het kleinkind is toegevoegd aan hun eigen polis.
Dan zou ik zeggen "Vergeet het gewoon". Want dan hebt u er veel meer ergernis aan en zorg over dan wat het waard is. Een premie-betalende polis voor een basisverzekering voor een baby kost 1 of hooguit 2 euro per maand. Dat heeft dus nagenoeg geen waarde.

Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Verzekeringen'.

Misschien speelt in uw situatie later ook de vraag of je een andere uitvaartondernemer kunt kiezen dan bij wie je verzekerd bent. Zie


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder