Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijdensakte opvragen van een broer van mijn vader


22 juni 2018

Vraag nummer: 55453

Geachte heer, mevrouw,

Mijn vader zou graag van zijn jongere broertje een overlijdensakte willen opvragen. Volgens de regels genoemd zou dat alleen kunnen met een machtiging van zijn ouders, kinderen of levenspartner. Helaas heeft mijn vaders broertje geen van de drie relaties. Ouders al overleden, geen kinderen en geen partner.
Kunt u mij adviseren hie mijn vader aan een overlijdensakte van zijn broertje kan komen.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet,
Anastattia Haynes

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik hoor wel vaker dat een gemeente te strikte, onnodig strenge, regels voor het afgeven van een overlijdensakte hanteert.

Ik verwijs naar een recent antwoord op een vergelijkbare vraag: uw vader moet de overlijdensakte schriftelijk aanvragen, een schriftelijke gemotiveerde weigering vragen en dan bezwaar aantekenen.

Op de site van de Rijksoverheid staat informatie over het opvragen van een uittreksel van de burgerlijke stand. Een overlijdensakte is zo'n uittreksel.
Op de site https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/uittreksel-burgerlijke-stand-aanvragen staat:
"Afschrift burgerlijke stand
Een afschrift van een akte van de burgerlijke stand is een fotokopie van de akte. Het afschrift bevat een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. De volgende personen kunnen een afschrift aanvragen:
- uzelf;
- een gemachtigde;
- iemand met een ‘gerechtvaardigd belang’ (dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gerechtelijke procedure)."

Uw vader valt volgens mij onder de laatste categorie: iemand met een gerechtvaardigd belang. Als het broertje van uw vader geen vrouw of kinderen had en zijn ouders overleden zijn, is uw vader erfgenaam. Dat lijkt mij zeer zeker een gerechtvaardigd belang. Mijns inziens mag de gemeente hem geen afschrift weigeren.

Uw vader kan dus een schriftelijk verzoek doen en aangeven dat zijn broer geen kinderen, partner en ouders heeft, zodat hij erfgenaam is. Als de gemeente het afschrift dan nog weigert, moet de gemeente dat schriftelijk gemotiveerd weigeren en kan uw vader een bezwaarschrift indienen. Dat zou ik zeker doen, als ik hem was.

Mocht het dan nog niet lukken, kan hij een advocaat raadplegen. Een advocaat en een notaris kunnen overigens altijd een uittreksel voor uw vader opvragen, dus dat kan ook nog een oplossing zijn. Ik vrees alleen dat er dan wat extra kosten zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >