Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Niet op de hoogte van overlijden van oom


6 oktober 2021

Vraag nummer: 63661

Via via gehoord dat mijn oom is overleden.
Mijn oom is al begraven of gecremeerd en ook zijn huurhuis is al leeggehaald.
Ben naar de gemeente geweest om te vragen of hij inderdaad is overleden om de Fam die allemaal op leeftijd zijn hiervan te informeren .
Nu mogen ze vanwege de privacywetgeving niet zeggen .
Hoe moeten wij er nu achter komen of hij inderdaad is overleden ?
Kunt u wat richtlijnen geven waar ik terecht kan .
Vr Gr Frida Ooms

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De regelgeving voor privacybescherming is naar mijn gevoel op een aantal punten wat doorgeschoten. Ja, de gemeente mag niet tegen een broer/zus of neef/nicht zeggen dat iemand overleden is. Maar wel tegen erfgenamen; die hebben er recht op om dat te weten.

Als uw oom geen vrouw of kinderen had, zijn zijn broers en zussen en de kinderen van reeds eerder overleden broers en zussen, zijn erfgenamen. Dat betekent dat zij bij de gemeente als erfgenaam een overlijdensakte kunnen opvragen. Daar heeft een erfgenaam of vermoedelijke erfgenaam recht op. De kosten bedragen ongeveer 14,- euro.

Het opvragen van een overlijdensakte kan alleen bij de gemeente waar hij overleden is. Want daar is het overlijden ingeschreven in de burgerlijke stand. Als hij thuis overleden is, is het zijn woongemeente. Maar als uw oom in een dorp woont en hij misschien overleden is in een streekziekenhuis of in een regionaal hospice, moet u de aanvraag ook doen bij de gemeente van dat ziekenhuis of dat hospice.

Iets anders dat men kan doen is om bij begraafplaatsen of crematoria in de woonplaats van uw oom of in de regio, te informeren of hij daar is begraven of gecremeerd. Begraafplaatsen en crematoria zijn wettelijk verplicht om dat te vertellen, als dat het geval is geweest.

Ik adviseer u om dergelijke informatie schriftelijk, via e-mail of een brief, te vragen en niet telefonisch, zodat u de juiste persoonsgegevens van uw oom, zijn volledige naam en doopnamen en geboortedatum kunt vermelden. Telefonisch bestaat er eerder een risico dat een onwetende medewerker u afwimpelt of te haastig antwoord omdat hij of zij dan niet over de juiste gegevens beschikt.

In een brief of e-mail kunt u ook vermelden dat een begraafplaats of crematoria wettelijk verplicht is om iedereen en dus ook u antwoord op een dergelijke vraag te geven.
U mag daarbij verwijzen naar de openbare registers van de Wet op de lijkbezorging en naar dit antwoord op uw vraag.

In de subrubriek 'Diversen' van de rubriek 'Overige' staan tientallen vragen in de trant van "Ik wil graag weten of mijn vader / moeder / broer / zus / vriend begraven of gecremeerd is en waar en wanneer", met tips hoe je daar dan misschien achter komt.
Daar verwijs ik u graag naar.

Er staan nuttige vragen over het krijgen van een overlijdensakte van een gemeente in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte van overlijden'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >