Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Maakt de verklaring van overlijden deel uit van het medisch dossier? 2


6 juli 2016

Vraag nummer: 46711

Goedemorgen meneer Van der Putten,
Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Misschien had ik mijn vraag niet helemaal goed geformuleerd. Het ging er mij om dat er aan de verklaring van overlijden toch enig medisch onderzoek is voorafgegaan. Heel af en toe hoor je wel eens griezelverhalen van mensen die bijkomen in een koelcel omdat een arts iets te voorbarig is geweest met het opstellen van de verklaring van overlijden. Dat onderzoek om vast te stellen of iemand echt wel dood is, is in mijn ogen toch een serieus medisch onderzoek. En ook al maakt de verklaring van overlijden zelf dan geen deel uit van het medisch dossier, het onderzoek op grond waarvan die verklaring wordt opgesteld, zou in mijn ogen dan toch de laatste pagina in het medisch dossier moeten vormen.

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker wordt er wel een serieus medisch onderzoek gedaan om vast te stellen of iemand overleden is. Pas na dat onderzoek kan de verklaring van overlijden worden afgegeven. Als de behandelend arts twijfelt of het wel een natuurlijke dood was, mag hij geen verklaring van overlijden afgeven en moet hij de gemeentelijke lijkschouwer waarschuwen.

Ik denk ook dat de lijkschouw van de behandelend arts en/of van de gemeentelijke lijkschouwer de laatste pagina in het medisch dossier vormt. Maar ik verwacht van de behandelend arts geen uitgebreide beschrijvingen meer, maar iets korts als 'de longontsteking is patiƫnt fataal geworden'. Een gemeentelijke lijkschouwer zal wel een uitgebreider rapport opmaken.

Maar misschien moet u gewoon eens bij gelegenheid uw huisarts vragen hoe of dat hij dat doet en aantekent. Ik heb dat vroeger ook eens mijn huisarts gevraagd en kreeg toen een voorbeeld van de verklaring van overlijden. Die staat dan wel als bijlage in een Algemene maatregel van bestuur (een uitvoeringsbesluit van een wet), maar het was leuk om te zien dat onze gemeente een eigen formulier voor de huisartsen beschikbaar had (die natuurlijk voldeed aan de wettelijke eis).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE