Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Maakt de verklaring van overlijden deel uit van het medisch dossier? 2

6 juli 2016

Vraag nummer: 46711

Goedemorgen meneer Van der Putten,
Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Misschien had ik mijn vraag niet helemaal goed geformuleerd. Het ging er mij om dat er aan de verklaring van overlijden toch enig medisch onderzoek is voorafgegaan. Heel af en toe hoor je wel eens griezelverhalen van mensen die bijkomen in een koelcel omdat een arts iets te voorbarig is geweest met het opstellen van de verklaring van overlijden. Dat onderzoek om vast te stellen of iemand echt wel dood is, is in mijn ogen toch een serieus medisch onderzoek. En ook al maakt de verklaring van overlijden zelf dan geen deel uit van het medisch dossier, het onderzoek op grond waarvan die verklaring wordt opgesteld, zou in mijn ogen dan toch de laatste pagina in het medisch dossier moeten vormen.

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker wordt er wel een serieus medisch onderzoek gedaan om vast te stellen of iemand overleden is. Pas na dat onderzoek kan de verklaring van overlijden worden afgegeven. Als de behandelend arts twijfelt of het wel een natuurlijke dood was, mag hij geen verklaring van overlijden afgeven en moet hij de gemeentelijke lijkschouwer waarschuwen.

Ik denk ook dat de lijkschouw van de behandelend arts en/of van de gemeentelijke lijkschouwer de laatste pagina in het medisch dossier vormt. Maar ik verwacht van de behandelend arts geen uitgebreide beschrijvingen meer, maar iets korts als 'de longontsteking is patiƫnt fataal geworden'. Een gemeentelijke lijkschouwer zal wel een uitgebreider rapport opmaken.

Maar misschien moet u gewoon eens bij gelegenheid uw huisarts vragen hoe of dat hij dat doet en aantekent. Ik heb dat vroeger ook eens mijn huisarts gevraagd en kreeg toen een voorbeeld van de verklaring van overlijden. Die staat dan wel als bijlage in een Algemene maatregel van bestuur (een uitvoeringsbesluit van een wet), maar het was leuk om te zien dat onze gemeente een eigen formulier voor de huisartsen beschikbaar had (die natuurlijk voldeed aan de wettelijke eis).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder