Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zus weigert zus bij doodskist moeder: rechter grijpt in


14 maart 2018

Vraag nummer: 54214

Beste heer vd Putten,

Ik lees dit het Dagblad van het Noorden van vandaag. Dit zal u wel interesseren.

,,Mijn zus is niet gewenst aan de kist van moeder,’’ houdt Bernarda dinsdagmorgen de rechter voor. Maar die grijpt in en bepaalt dat haar zus afscheid moet kunnen nemen van hun overleden moeder (80).

De zussen uit Groningen zijn ernstig gebrouilleerd. Er is zelfs politie in de zaal om te voorkomen dat de bijeenkomst uit de hand loopt. Johanna heeft het kort geding aangespannen na het overlijden van moeder vrijdag. Ze ziet haar moeder en zus al maanden niet meer, maar wilde wel graag naar de crematie om afscheid te nemen.

Het botert al langer niet binnen de familie. Johanna zou niet goed genoeg bijdragen in de zorg voor moeder. En haar partner is niet geliefd. Gelukkig had haar broer, met wie ze ook geen contact meer heeft, wel een briefje in de bus gedaan met de mededeling dat moeder was gestorven.

Maar Bernarda lijkt niet te vermurwen. Haar zus is niet gewenst bij de uitvaart. Zij weigert de rechter te zeggen waar ze moeder heeft laten opbaren en wanneer de plechtigheid gepland staat. ,,Beseft u wel dat dat vergaande consequentie kan hebben’’, vraagt de rechter streng. Maar de vrouw houdt voet bij stuk. ,,Ik respecteer de wens van moeder.’’ Ook haar man weigert de gevraagde informatie te geven.

Moeder had een testament op laten maken, zeggen Bernarda en haar man desgevraagd. En nee, ze hebben de akte niet meegenomen naar de zitting. Ze willen wel graag een codicil van moeder overleggen. Daarin staat dat alle bezittingen bestemd zijn voor de kleinzoon, hun zoon. ,,En hij mag bepalen wie bij de uitvaart mag zijn’’, voegt de vader toe.

Maar de rechter hecht geen waarde aan die verklaring omdat (schoon)moeder daarna nog het testament heeft laten opmaken. En daar kan ze andere wensen in kenbaar hebben gemaakt. Maar die informatie is niet voorhanden en er is haast geboden.

De rechter raakt geïrriteerd. ,,Een van u liegt. Of misschien liegt u beiden wel.’’ En hij besluit: Op straffe van een dwangsom van 50.000 euro moet Bernarda vertellen waar moeder is opgebaard. Zus Johanna moet in alle rust de gelegenheid krijgen daar afscheid te nemen. Zo niet, dan volgt een tweede boete van 50.000 euro.

Het bijwonen van de crematie zit er niet in voor Johanna. ,,De verhoudingen zijn zo verstoord. Ik voorzie een onwaardige toestand bij de uitvaart als u er beiden bent’’, aldus de rechter. ,,Meer dan dit kan ik niet doen.’’ Bernarda en haar man worden ook veroordeeld tot het betalen van de advocaatskosten van Johanna.

Na de zitting gaat het geruzie op gang in het gerechtsgebouw verder. De man van Bernarda is ontzet over de kostenoplegging en de boetedreiging. Hij vertelt de advocaat van zijn schoonzus waar moeder ligt opgebaard. ,,Mijn zus gaat over lijken’’, zegt Bernarda, helemaal ontdaan. ,,Haar vriend mag niet bij moeder komen.’’

Vier jaar geleden waren bij het overlijden van pa de rollen omgedraaid. Toen waren Bernarda en haar man persona non grata op de uitvaart. Door toedoen van vooral de broer, zegt Johanna. ,,Wij hebben toen geen stampei geschopt en hem op onze eigen manier herdacht’’, zegt de man van Bernarda. ,,We hadden gehoopt dat zij nu hetzelfde zouden doen.’’ En de broer? ,,Die heeft de handdoek in de ring gegooid. Hij komt niet op de crematie.’’

Groetjes,
J.K.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dank u voor de tip. De uitspraak van deze rechter komt overeen met wat ik altijd vertel als ik vragen krijg over het wel/niet op de uitvaart mogen komen:
- men mag wel afscheid nemen;
- men mag niet op de uitvaartplechtigheid komen.

Ik verwijs naar vraag nummer 51076 'Weigering tot afscheid nemen' en de tientallen andere vragen over het weigeren om iemand afscheid te laten nemen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >