Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weigering tot afscheid nemen


22 juni 2017

Vraag nummer: 51076

Door tragische omstandigheden word ik verwacht niet te verschijnen op de crematie van mijn vader. Heel erg graag zou ik afscheid nemen van hem op een ander moment voordien. Volgend de uitvaart begeleider mag dat niet, er is daarvoor geen mogelijkheid. Kunnen ze me weigeren afscheid te nemen van mijn vader? (het is voor mij om het even of de kist gesloten is of open, mocht dat kosten technisch voor de opdrachtgever uitmaken)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met het overlijden van uw vader.

In het algemeen is het zo dat de opdrachtgever van de uitvaartplechtigheid bepaalt hoe de plechtigheid er uit ziet en wie er welkom is. Tijdens de plechtigheid, maar ook eerder tijdens bezoekuren van een opbaring en dergelijke. Een uitvaartondeneming heeft geen andere keuze dan de wensen van zij opdrachtgever te volgen. De uitvaartleider is geen psycholoog, geen bemiddelaar en geen rechter. Hij wordt ingehuurd om te doen wat de opdrachtgever wil.

Het komt zeer regelmatig voor kinderen, broers/zussen en soms ook ouders niet welkom zijn op een uitvaart.
Het komt met enige regelmaat voor dat kinderen dan naar de rechter stappen en vragen om op een ander moment afscheid te kunnen nemen. Dergelijke verzoeken worden vaak door de rechter gehonoreerd. Het betreffende kind kan dan de avond tevoren, of 2 uur voor de plechtigheid een half uurtje met vader of moeder alleen zijn om afscheid te nemen.

Ik weet niet wanneer in uw geval de crematie plaatsvindt. Maar het is mogelijk om een advocaat in de arm te nemen die in kort geding voor u toegang tot de overledene vordert. Zo'n kort geding moet in 48 uur maar soms ook binnen 24 uur te organiseren zijn.
Als er iets meer tijd is kan de advocaat de opdrachtgever van de uitvaart benaderen en voorstellen dat u even apart afscheid kunt nemen. Gaat de opdrachtgever daar mee akkoord, is de kwestie opgelost. Gaat die er niet mee akkoord, dan kan het kort geding doorgang vinden.

Ik merk nog op dat als u een advocaat in de arm neemt en die advocaat de jurisprudentie op dit vlak wil raadplegen, hij of zij niet zo veel zal vinden. Dat is omdat er omwille van de spoed geen schriftelijk vonnis wordt gemaakt, dat wordt gepubliceerd. De rechter doet meestal direct mondeling uitspraak, die wordt opgetekend in het proces verbaal van de zitting. Processen-verbaal worden niet gepubliceerd en zijn dus voor advocaten moeilijk te vinden. Daar moet een advocaat zich niet door laten ontmoedigen. Er zijn wel veel krantenknipsels e.d. waarom verslag wordt gedaan van de zitting en de uitspraak van de rechter. Dat zijn ook duidelijke indicaties.

Mijn ervaring is dat in 9 van de 10 gevallen dat wanneer een kind zich tot de rechter wendt, de rechter het afscheid van dat kind met de overleden ouder buiten de reguliere uren om beveelt.

Of de kist open of gesloten is, maakt geen verschil om iemand toe te laten. En ook niet in de kosten.

Voor een extra rouwbezoek ontstaan extra kosten, want de rouwondernemer moet personeel laten komen om de deur op te doen, de overledene uit de koeling te halen, de overledene later weer naar de koeling te brengen etc. Die kosten komen dan gewoonlijk voor rekening van de persoon die afscheid wil nemen.

Zie ook de tientallen vragen over het weigeren om iemand afscheid te laten nemen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >