Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Weigeren toegang uitvaart a.s. vrijdag

15 februari 2023

Vraag nummer: 66141

De partner van mijn moeder is overleden. Nadat, 10 jaar geleden, mijn moeder met de inmiddels (3 dagen geleden) overleden man is gaan samenwonen, is het contact met zijn dochter verbroken (door de dochter). De overledene heeft daar veel verdriet van gehad, maar uiteindelijk gesteld dat zijn dochter niet welkom is op de uitvaart, niet op een rouwkaart mag komen te staan. Nu heeft dochter contact opgenomen met uitvaartcentrum dat ze aanstaande vrijdag toch naar de uitvaart wil komen. Dat is dus tegen de uitdrukkelijke wens van de overledene in en zal ook voor mijn moeder (die de uitvaart regelt) heel emotioneel worden. Immers zij is (indirect) de oorzaak van de breuk tussen vader en dochter.

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die de uitvaart regelt, kan beslissen en regelen dat bepaalde personen niet welkom zijn. Een uitvaart is net als bijvoorbeeld een bruiloft een particuliere bijeenkomst waar men mensen voor kan uitnodigen, maar ook kan verbieden om te komen.

In de rechtspraak is bij dit soort problemen in de privé sfeer van een uitvaart door de rechter altijd besloten dat de persoon die de uitvaart regelt, bepaalde mensen de toegang kan weigeren. Maar dat de persoon die niet welkom is op de uitvaart, meestal wel de gelegenheid krijgt om, bijvoorbeeld de avond of de ochtend voor de uitvaart, een half uur afscheid te nemen van de overledene.

Om openbaar geruzie en onrust van alle betrokkenen te vermijden, is het mijns inziens verstandig om in een geval als dit de dochter te laten weten dat zij niet welkom is op de uitvaart, maar dat zij wel nog gelegenheid krijgt om rustig afscheid te nemen van haar vader.

Zie ook de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder