Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting om afscheid te laten nemen (nee, als het maar duidelijk is)


10 december 2019

Vraag nummer: 59462

Beste,

Mijn man is terminaal en zal op zeer korte termijn overlijden.

De ziekte, het afscheid, de ceremonie, van alles heeft hij bepaalt hoe, wat en waar. Zo wil hij zijn zus met wie hij al decennia gebrouilleerd is niet bij het afscheid hebben.

Ook wil hij niet worden opgebaard en geen moment van afscheid anders dan in het crematorium. Zijn lichaam zal tot de crematie in een koeling verblijven. Nu lazen we dat de rechter ons kan verplichten om zijn zus de mogelijkheid te geven om afscheid te nemen. Wat moeten we ons daar bij voorstellen? Kan tegen zijn wens in de kist uit de koeling gehaald en geopend worden?

Hij is hier toch wel door geschrokken en geeft aan dat het voelt of ze na zijn dood hem nogmaals slecht mag behandelen en dit keer met toestemming van een rechter.

We zijn nieuwsgierig naar uw mening.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat de rechter beslist dat een afscheid toch nog mogelijk moet zijn, speelt met name in de relatie kind - ouder, niet broer - zus.

En soms is het dan niet zo dat een ouder niet gewild zou hebben dat het kind geen afscheid kon nemen, maar dat andere kinderen dat niet willen.
Als een ouder uitdrukkelijk vastgelegd zou hebben dat een bepaald kind geen afscheid mag nemen, zou een rechter dat waarschijnlijk ook niet hebben toegestaan.

In de wet staat dat de wens van de overledene gevolgd moet worden. Dat geldt niet alleen voor nabestaanden, maar ook voor een rechter.
In de gevallen dat een rechter wel toestond dat een kind een overleden ouder mocht zien, stond meestal niet objectief vast dat de ouder dat absoluut niet wilde.

Als uw man beslist niet wil dat zijn zus hem nog kan zien, kan hij een notaris nog een testament laten opmaken, waarin hij dat vastlegt. Of hij kan een codicil schrijven - een eigen tekst handgeschreven op papier, met datum en handtekening. En als hij daar te ziek voor is, kan hij ook tegenover enkele neutrale personen de wens uitspreken dat hij niet wil dat zijn zus hem nog ziet. Dat kunnen die neutrale personen in voorkomend geval bij de rechter verklaren.
Het beste is het als hij nog een notaris laat komen en die een verklaring laat opmaken.

Dat de overledene zijn wens heeft laten optekenen, zal voor de rechter hoogstwaarschijnlijk zo zwaar rekenen, dat zijn zus geen afscheid mag nemen.

Zie vergelijkbare vragen over het weigeren van mensen bij een uitvaart in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >