Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toegang weigeren uitvaart (ook als geen mededeling vooraf is gedaan)


2 mei 2017

Vraag nummer: 50609

Geachte heer Van der Putten,

In uw rubriek lees ik dat de opdrachtgever bepaalt wie aanwezig mag zijn op de uitvaart. En ik lees daar verder geen uitzonderingen tussen.
https://www.uitvaart.nl/juridisch/overige/uitvaartplechtigheid#

Ik heb een meer morele vraag. Stel: de opdrachtgever zet niets op de rouwkaart waaruit blijkt dat de uitvaart in kleine, of besloten of familiekring plaatsvindt. Kun je dan, als je geen uitnodiging hebt ontvangen, de uitvaart bezoeken? Of kun je dan evengoed nog bij aankomst worden geweigerd?

Ik hoor graag uw reactie. Bedankt alvast.

Met vriendelijke groeten,
M. van Soest

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De opdrachtgever kan inderdaad bij aankomst bepaalde personen de toegang tot de uitvaartplechtigheid ontzeggen. Ook wanneer op de rouwkaart niet is vermeld dat de plechtigheid in kleine, of besloten of familiekring plaatsvindt.

Normaal is het zo dat mensen juist vereerd zijn als personen die ze geen uitnodiging hebben gestuurd of kunnen sturen, toch naar de uitvaart komen. Denk aan die aardige buren van je ouders van 20 jaar geleden die verhuisd waren naar Eindhoven, of was het naar Helmond? Men vindt niet van iedereen binnen 1 of 2 dagen een adres om een kaart te sturen en er zijn ook heel veel andere dingen te doen en te regelen, net na een overlijden. Mensen die een adressenbestand voor de rouwkaart klaar hebben liggen en actueel houden, zijn schaars. Het wel of niet (tijdig) krijgen van een kaart kan toeval zijn, bijvoorbeeld afhangen van een foutje in de postcode.

Als men op een rouwkaart zet dat de plechtigheid in kleine, of besloten of familiekring plaatsvindt, maar u krijgt geen aparte uitnodiging voor die plechtigheid dan is duidelijk dat men u niet tot de kleine kring rekent. Dan hoeft u ook niet te gaan en niemand in verlegenheid te brengen.

In het algemeen voelen mensen wel aan of ze welkom zijn of niet op een uitvaart. Als men denk dat dit niet het geval is, gaat men niet.
Het komt zeer zelden voor dat voorafgaand aan een plechtigheid, bij de ingang van het rouwcentrum of het crematorium, bepaalde mensen worden tegengehouden. Dat levert een ongemakkelijke situatie op, die mensen liever vermijden, zeker op zo'n moment. Twijfelgevallen, om ze zo maar te noemen, worden dan vaak toch toegelaten om een publieke ruzie te vermijden.
Mensen die beslist niet welkom zijn, worden meestal toch tevoren hierover ingelicht om gedoe bij de deur te vermijden.

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >