Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Terugtrekken als execteur (bij ter beschikking stellen aan de wetenschap)

31 januari 2022

Vraag nummer: 64302

Ik heb een beetje vreemde vraag, er is mij gevraagd om als executeur op te treden na het overlijden van een echtpaar die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap willen stellen.
Nu heeft 1 van de 2 aan mij kenbaar gemaakt zich daar absoluut niet aan te houden omdat hij geen afscheid van zijn vrouw kan nemen binnen 24 uur.
En dit brengt mij in een gewetensconflict. Nu kan ik afwachten of de ander als eerste gaat maar dit gaat enorm tegen mijn eer en geweten in ook omdat we bevriend zijn en zijn vrouw mij volledig vertrouwt.
Zij hebben zelf geen kinderen en de erfenis wordt verdeeld onder nemen en nichten. Ik ben zelf geen erfgenaam alleen de testamentair executeur tegen een vooraf vastgestelde vergoeding en dit is ook vastgelegd bij de notaris.
Moet ik dit bespreekbaar maken of hopen dat de man als eerste gaat en wachten tot ik in actie moet komen? Of zal ik mijn bezwaar kenbaar maken en de opdracht terug geven?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan mij het dilemma goed voorstellen. Dit zijn afspraken waar mensen volledig op vertrouwen en moeten kunnen vertrouwen. En als je weet dat een van de partijen daar grote moeite mee heeft, wordt u voor een gewetensconflict gesteld. Dat moet u niet doen. Het echtpaar moet haar eigen problemen zelf oplossen en u er niet mee belasten.

Dat de kans klein is dat het probleem zich voordoet, maakt het gewetensconflict niet minder groot.
Ik begrijp dat de man niet binnen 24 uur afscheid wil nemen. De kans is echter groot, statistisch, dat de man eerder overlijdt dan de vrouw, zodat het probleem zich (dan) niet voordoet. Ook is er een reële kans dat een universiteit het stoffelijk overschot van de man of de vrouw niet accepteert. Er worden vaak meer overledenen aangeboden, dan men nodig heeft. Dan zal een gewone uitvaart plaats moeten vinden. Heeft het echtpaar daar trouwens ook gedachten over? Vergelijk andere waarschuwingen in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.

Als ik u was zou ik praten met de man en zeggen dat u geen uitvaartexecuteur wilt zijn, als hij nu al aangeeft zich niet aan de wens van de vrouw te willen houden. Ik weet niet hoeveel volmacht u als executeur hebt, maar u wilt natuurlijk geen ruzie met de langstlevende echtgenoot op het moment van een overlijden. U zou de wens van de vrouw kunnen doorzetten als zij deze wens in een testament heeft neergelegd en u uitdrukkelijk opdracht geeft om deze wens uit te voeren. Maar ja, wilt u zo te werk gaan bij vrienden?

Ik zou de man vragen om het zelf met zijn vrouw op te lossen. Hij kan haar vertellen dat hij er grote moeite mee heeft als er zo weinig tijd is om afscheid te nemen. Maar misschien is de tijd om afscheid te nemen toch langer. Misschien is er een goed alternatief door het lichaam niet ter beschikking te stellen van de wetenschap, maar om organen te doneren. Dan is de tijdsdruk minder groot. Of zijn er andere alternatieven.

Als de man bij zijn standpunt blijft, dat hij niet aan de wens van zijn vrouw kan voldoen, kunt u zich terugtrekken als executeur.

Omdat uw vraag vooral betrekking heeft op het dilemma om als executeur de uitvaart niet volgens de afspraken te kunnen uitvoeren, heb ik de vraag in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid' geplaatst. En niet in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder