Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Pleegkind overlijdt en wat dan?


29 maart 2023

Vraag nummer: 66382

Als een pleegkind binnen een pleeggezin overlijdt en het gezag ligt bij de gecertificeerde instelling. Wie mag dan de uitvaart regelen en wat is de positie van de voogd daarin? Blijft de voogdij na overlijden kind nog van kracht?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens de Wet op de lijkbezorging is niemand verplicht om een uitvaart te regelen. Ook niemand heeft het recht om de uitvaart te regelen. Onder 'niemand' valt bijvoorbeeld een ouder, een kind, de echtgenoot en ook een voogd of een ouderlijk gezag uitoefenende instelling.

De wetgever heeft heel bewust niemand plichten of rechten opgelegd om zo veel mogelijk een natuurlijke gang van zaken zijn loop te laten nemen. Dat houdt in dat de persoon die het meest emotioneel betrokken is of die de overledene het meest nabij is, het heft in handen kan nemen.
Of soms juist niet. In mijn familie bijvoorbeeld kwam het vaak voor dat als iemand overleed, niet de echtgenoot of een van de kinderen de uitvaart regelde, maar juist een aangetrouwd kind. Die besprak met de naaste familie wat die wilde en ging daarna aan de slag. Dat werkte (bij ons) voortreffelijk.

Het is in ieder geval nooit een goed idee om iemand met tegenzin, alleen 'omdat het moet', een uitvaart te laten regelen.

Ik kan mij voorstellen dat als het pleeggezin graag de uitvaart wil regelen, dat gezin het mag doen. Maar dat als dat niet het geval is, andere personen uit de kring van de familie of vrienden het doet. Dat kan allemaal.
Alleen als er geen andere naasten van het overleden pleegkind zijn, wordt het een verantwoordelijkheid van de voogd.

Als anderen de uitvaart regelen, ligt het natuurlijk wel voor de hand dat zij over de kosten goed overleg voeren met de voogd of anderen die in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de nalatenschap van de overledene.
Formeel zijn vanaf de seconde dat het pleegkind overleden is, diens erfgenamen verantwoordelijk voor het beheer van de nalatenschap en de betaling van de uitvaartkosten daaruit. Ongeacht wie de uitvaart regelt. Maar het kan goed zijn dat direct na het overlijden er nog geen zicht is op de omvang van de nalatenschap en op wie erfgenamen zijn.

Ik weet weinig of niets van het personen- en familierecht en voogdij. Ouders zijn tot onderhoud van hun minderjarige kinderen verplicht en dat sterkt zich ook uit over de regelen van hun uitvaart. Ik vermoed en verwacht dat dat ook voor voogden geldt. Maar ik ken geen regelgeving of jurisprudentie die dat vermoeden ondersteunt.
Ik vermoed dat u daar zelf veel meer van af weet dan ik. Ik kan alleen iets zeggen vanuit de invalshoek van de wetgeving inzake lijkbezorging.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >