Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Meldingsplicht overlijden (kinderen wel/niet informeren)

7 januari 2024

Vraag nummer: 67720

Als mijn registreerde partner overlijdt, ben ik dan verplicht zijn kinderen, met wie hij al jaren geen contact meer heeft, daarvan te informeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, maar niet onmiddellijk. U hoeft de kinderen bijvoorbeeld niet te informeren over de uitvaart.
Kinderen zijn erfgenamen. Erfgenamen zijn direct na het overlijden van de erflater verantwoordelijk voor diens schulden en vorderingen. U moet hen wel informeren dat zij erfgenaam geworden zijn, of in elk geval aanspraak hebben op een kindsdeel. Want als u dat niet doet en daar schade door ontstaat, kunt u aansprakelijk zijn voor die schade.

Vergelijk vraag 67675 'Rechten wettelijke vertegenwoordiger (in kennis stellen van overlijden en van begrafenis)' van twee weken geleden.

De wens van de overledene behoort leidend te zijn. U doet er verstandig aan om uw partner te vragen wat hij wil en om die wens op papier te laten zetten, in de vorm van een codicil. U kunt narigheid voorkomen of beperken als u kunt aantonen dat u de wens van uw partner volgde. En dat u niet zelf de kwade genius bent.

Hoe snel kinderen dan zakelijk gezien moeten worden geïnformeerd, hangt van de omstandigheden af. Stel dat uw partner een eigen bedrijf heeft, kan het zijn dat het belangrijk is dat zijn erfgenamen de zaken soepel door kunnenlaten lopen. Als uw partner handelt in aandelen en obligaties en opties, kan snel handelen ook heel belangrijk zijn.
U moet dus wel met gezond verstand kijken wat nodig en belangrijk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift 29-01-2024:

Enkele weken na deze vraag en mijn antwoord werd - op 22 januari 2014 - een uitspraak gepubliceerd van de rechtbank Rotterdam. In dat vonnis van 22-12-2023, met vindplaats ECLI:NL:RBROT:2023:12236, veroordeelde de kantonrechter te Rotterdam een zus om aan haar broer een bedrag van 2.000,- euro, vermeerderd met wettelijke rente en proceskosten, te betalen omdat de zus hem niet heeft geïnformeerd over de crematie van hun vader.

Daar ging echter wel wat aan vooraf. De vader was op 12 oktober 2020 in het ziekenhuis overleden in het bijzijn van de zoon/broer. De dochter/zus zou de uitvaart organiseren, maar de zus wilde hem daar niets over vertellen.

De broer heeft een kort geding tegen zijn zus aanhangig gemaakt om op die manier meer te weten te komen over datum en tijd van de uitvaart. Op de zitting bij de kortgedingrechter op 19 oktober 2020 heeft de broer echter te horen gekregen dat de crematie van zijn vader inmiddels had plaatsgevonden, terwijl volgens hem de wens van vader was om begraven te worden. De vader was 16 oktober al gecremeerd.
Na het kort geding heeft de broer in een gewone procedure bij de kantonrechter een immateriële schadevergoeding van zijn zus geëist, omdat zij hem niet heeft geïnformeerd over de crematie van hun vader.

De kantonrechter komt op 22-12-2023 tot het oordeel dat de zus onrechtmatig heeft gehandeld door de broer opzettelijk niet te informeren over de crematie van hun vader op 16 oktober 2020. Een immateriële schadevergoeding van € 2.000,- acht de kantonrechter in de gegeven omstandigheden passend.

In deze zaak speelde een belangrijke rol dat de verhouding tussen de broer en de zus al lange tijd erg slecht was. De kantonrechter oordeelde "Hoe verstoord de familieverhoudingen ook zijn, een zus behoort haar broer te informeren over de uitvaart van hun vader, al helemaal als herhaaldelijk om die informatie wordt gevraagd".

Het kan dus van de omstandigheden van het geval en de verhoudingen binnen de familie afhangen of er een verplichting is om een naast familielid te informeren over de uitvaart.
In dit geval was het al bekend dat iemand overleden was. Buiten beschouwing is gelaten dat de opdrachtgever van een uitvaart ook bewust bepaalde personen niet kan uitnodigen voor de uitvaart. Dat is nog een andere invalshoek dan het iemand informeren over de uitvaart.

In dit vonnis kwam de wens van de overledene niet aan bod. Maar, zoals ik al schreef, doet u er verstandig aan om uw partner te vragen wat hij wil en om die wens op papier te laten zetten, in de vorm van een codicil. U kunt narigheid voorkomen of beperken als u kunt aantonen dat u de wens van uw partner volgde. En dat u niet zelf de kwade genius bent.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder