Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ernstig conflict rondom uitvaart moeder


31 december 2017

Vraag nummer: 53223

De uitvaart van moeder is geregeld door zorgverleenster van haar en buurman, ze is 30 december overleden. Buurman heeft dat gemeldt aan ons en gevraagd om 800 euro bij te leggen want ze is onderverzekerd. Ik wilde eerst de papieren zien, maar hij moest en zou meteen dat geld willen hebben. Niet betaald, natuurlijk. Nu zegt hij dat mijn moeder een brief heeft geschreven dat ze mij niet wilde zien op de crematie en dat we dus niet welkom zijn. Ik had geen contact meer met mijn moeder vanwege de zorgverleenster en de buurman, die mij eruit gewerkt hebben.

Ik had de papieren, dus ik wilde die uitvaart zelf regelen, maar de buurman heeft het al gedaan. Ik heb geen broer meer, die is in 2014 overleden. Ik wil wel bij de uitvaart zijn, met haar familie, maar zonder de buurman en de zorgverleenster, maar zij belemmeren mij de toegang. Ik ben niet welkom.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd.

Als uw moeder gisteren - dus op een zaterdag - overleden is, dan heeft de uitvaartverzorger misschien nog geen aangifte van overlijden gedaan bij de gemeente en een verlof tot cremeren aangevraagd. Dan zou u dat dinsdag, 2 januari, onmiddellijk zelf kunnen doen, als u over de verklaring van overlijden beschikt van de arts die uw moeder geschouwd heeft.
Wie de verklaring van de arts heeft, kan bij de gemeente het verlof krijgen. Misschien heeft de uitvaartverzorger dat niet en kunt u het krijgen, bijvoorbeeld als uw moeder in een ziekenhuis overleden is. Of als ze thuis overleden is, de huisarts. Wie de verklaring van overlijden en vervolgens het verlof tot cremeren heeft, is bevoegd om de crematie te regelen. Dus als u het verlof in handen krijgt, kan niemand anders buiten u om de crematie regelen.

Als u het enige (overgebleven) kind bent, bent u waarschijnlijk enig erfgenaam. Als de buurman bij het regelen van de uitvaart euro 800,- tekort komt, moet hij maar zien dat hij het van u krijgt. U kunt als eis stellen dat u bij de uitvaart bent, met eventuele andere familie.

U schrijft dat u 'de papieren' had. Bedoelt u de polis van de verzekering? Hebt u die nog steeds? Wat staat op de polis wie begunstigde is van de polis? U (met naam) of 'de erfgenamen' of anders? Als het 'de erfgenamen zijn', kunt u de verzekering opdracht geven om alles via u te laten lopen. Per slot bent u de enige erfgenaam.

De buurman zegt dat uw moeder een brief heeft geschreven. Dan kunt eisen dat hij u die brief laat zien. U kunt ook dreigen met een advocaat en een rechtszaak, als hij de brief niet laat zien. U kan spoedheidshalve een scan per e-mail vragen.
Als de buurman niet binnen 12 uur de brief kan laten zien, kunt u aannemen dat er geen brief bestaat en kunt u eisen dat hij het regelen van de uitvaart aan u overdraagt. U kunt hem ook aansprakelijk stellen voor alle directe en indirecte kosten van zijn acties en smartengeld voor het verdriet dat hij u aandoet. U geeft hem gelegenheid uiterlijk dinsdag 12 uur alles aan u over te dragen en als hij dat niet doet, dat u een advocaat zult inschakelen.

Voorts hangen zaken erg van de persoonlijke omstandigheden af. Hoe was de relatie met uw moeder en waarom? Ik ken voorbeelden van ouders en kinderen, waarbij de ouder begon te dementeren en het kind van van alles en nog wat beschuldigde. Als bijvoorbeeld bij uw moeder hetzelfde speelde, is de waarde van een eventuele brief niet groot. Dit zijn zaken die u met een advocaat kunt bespreken, als u een advocaat wilt inschakelen.

Stel dat u toch niet bij de uitvaart kunt of wilt zijn, dan wilt u misschien toch nog voor de crematie afscheid nemen van uw moeder. Wordt dat niet toegestaan, dan kunt u ook een advocaat inschakelen die zondig een kort geding aanspant. De rechter laat kinderen bijna altijd afscheid nemen van ouders, behalve in zeer uitzonderlijke situaties. Zie eerdere vragen over het afscheid nemen van ouders in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Zie überhaupt vergelijkbare vragen over conflicten rond de uitvaart in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

En wat gebeurt er straks met de as? Zie de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag of men verplicht is om een uitvaartonderneming in te schakelen:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >