Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Biologische ouder overleden (moet ik uitvaart regelen?)


17 december 2019

Vraag nummer: 59519

Mijn biologische vader is overleden waar ik geen contact mee heb. In 1977 heb ik een naamsverandering gekregen. Ik draag nu de naam van mijn stiefvader.

Nu kreeg ik een telefoontje van de stiefdochter van mijn biologische vader dat hij overleden was. Ik heb aangegeven dat ik hier niks mee te maken wil hebben.

Vervolgens kreeg ik het bericht dat ik moet tekenen voor de uitvaart omdat hij anders niet begraven zou kunnen worden a.s. vrijdag. Ook willen zij een uitreksel van mijn geboorte register, want dit schijnt allemaal nodig te zijn. Ik wil echter helemaal niet tekenen of er iets mee te maken hebben, aangezien het voor mij een vreemde is.

Ik heb gelezen dat de erfgename geen plicht heeft voor de begrafenis. Is er iets wat ik moet regelen of wat mijn plicht is als enige erfgename, zoals zij zeggen.

In principe wil ik overal vanaf zien, ben ik hen dan nog iets verplicht? En wat kan ik het beste doen. Zelf heb ik ook 2 kinderen van 17 en 20 jaar.

Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is volstrekte onzin als iemand beweert dat uw biologische vader niet begraven kan worden zonder uw handtekening. Uiteraard is uw geboorteakte niet nodig.

Iedereen mag een uitvaart regelen; dat kan bijvoorbeeld ook de stiefdochter van uw biologische vader doen. Of andere familieleden of vrienden.
Een biologisch kind is niet verplicht om de uitvaart van een ouder te regelen.

Iets anders is, dat als u het enige kind van deze man bent, u zijn erfgenaam bent, als hij niet (meer) gehuwd is. En er geen testament is waarin hij anderen dan u tot erfgenaam heeft benoemd.
Een erfgenaam is echter ook niet verplicht om een uitvaart te regelen.

Een ander aspect is dat de persoon die de begrafenis regelt, er recht op heeft om de kosten van die begrafenis te verhalen op de nalatenschap van de overledene. Dat geldt zowel voor een (biologisch) kind, voor een stiefdochter, voor een ander familielid als voor een willekeurige derde die de begrafenis regelt. Als de nalatenschap van de overledene onvoldoende groot is, dan moeten erfgenamen bijpassen. Daar kan een erfgenaam onderuit komen door de erfenis te weigeren. U dus ook.

U zou kunnen overwegen om de erfenis beneficiair te aanvaarden, als uw vader misschien enig vermogen zoals spaargeld of een eigen woning had. Maar dat moet u zelf afwegen. U kunt ook advies aan een notaris vragen.

U kunt zeker weigeren om de uitvaart te regelen.

Als u het enige (biologische) kind bent, dan loopt u nog wel een klein risico.
Als niemand anders de uitvaart van uw vader regelt, dan zal uiteindelijk de gemeente het doen. Maar een gemeente heeft een bijzondere positie: de gemeente kan op grond van een speciale wettelijke regeling de kosten verhalen op biologische kinderen, ook als die geen erfgenaam zijn en ook als er nooit een contact met de overledene is geweest.
Maar voordat de gemeente de uitvaart regelt, zal zij eerst aan u moeten vragen of u het zelf wil doen. Als zij dat niet doet, bent u niet meer verplicht om de kosten van de gemeente te betalen.
Als de gemeente u wel benadert, kunt u alsnog overwegen om de uitvaart wel te (laten) regelen. U kunt dan bijvoorbeeld een budget-uitvaartonderneming in de arm nemen. Dan bent u waarschijnlijk veel goedkoper uit dan dat u de kosten van de gemeente betaalt.
Bij een goedkope uitvaartonderneming liggen de kosten rond de 1.250,- en 1.500,- euro. Bij een gemeente betaalt men soms meer dan het dubbele van deze kosten. Als u voor zo'n goedkope uitvaart kiest, hoeft u zelf niet naar de uitvaart, hoeft u niets voor andere belangstellenden te regelen, enz. U hoeft alleen de rekening van een goedkope begrafenis of crematie te betalen.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een (biologische) vader of moeder.

Zie ook de vragen over de kosten als de gemeente de uitvaart regelt en de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >