Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Anonieme uitvaart buitenland


28 december 2018

Vraag nummer: 57003

Geachte heer van der Putten,

Ik heb een vraag waar ik geen antwoord op kan vinden. Iemand die mij vertrouwd heeft een terminale ziekte en wil sterven (zelfmoord, geen geregelde euthanasie, wil sterven in de natuur en niet in een kliniek) in Zwitserland. Deze wil daar dan een 'budget' uitvaart, zonder familie/vrienden en een anoniem graf of verstrooiplek. Zou dit met een Zwitserse uitvaart ondernemer geregeld moeten worden? Beide spreken we geen Duits en gezien de aard van het overlijden (zelfmoord) is het bijna onmogelijk er over te praten.

Hoop dat u mij kunt helpen, Roel

Antwoord:

Geachte heer,

Een anonieme uitvaart - waar u het in de titel van uw vraag over hebt - is per definitie niet mogelijk. Want begraven of cremeren of andere vormen van lijkbezorging is in elk land alleen mogelijk met een vergunning van een bevoegde instantie of ambtenaar. Alleen in extreme situaties zoals in een oorlogsgebied valt daar aan te ontkomen. Een anoniem persoon kan niet legaal worden begraven of gecremeerd. Nu ja, alleen soms bij lijkvinding, maar dan moet (in Nederland) ook lichaamsweefsel worden afgenomen om de identiteit van de overledene (later) vast te kunnen stellen.

Of een anoniem graf in Zwisterland mogelijk is, weet ik niet. Maar ik denk van wel. Verstrooiing is eigenlijk altijd per definitie 'anoniem'.

Zelfmoord plegen in het buitenland en dan wensen hebben ten aanzien van de bestemming van het lijk, lijkt mij niet eenvoudig. Zelfmoord plegen kan altijd, zeg ik nuchter. Maar dan moet men bedacht zijn op een opvolgend juridisch circus.

Als u op stap gaat met uw vriend en hij pleegt zelfmoord, dan is het niet zonder meer duidelijk dat u bevoegd bent om een uitvaart voor hem te regelen. Als u wist dat hij zelfmoord wilde gaan plegen en hem niet hebt tegengehouden, bent u in de ogen van de Zwitserse justitie waarschijnlijk verdacht. Dat is nog iets anders dan 'verdachte'. Misschien kan men u vasthouden.

Ik denk dat er dan aarzelingen zijn om het stoffelijk overschot - na onderzoek - aan u over te dragen. Want u bent geen bloedverwant zoals bijvoorbeeld een broer. Ook als uw vriend in zijn testament geregeld heeft dat u zijn uitvaartexecuteur bent, hebt u daar niet onmiddellijk iets aan. U weet waarschijnlijk bij welke notaris in Nederland het testament ligt, zodat die notaris snel een verklaring van executele kan opstellen. Maar die moet dan misschien ook nog door een beëdigde vertaler vertaald worden. Daar kunnen een paar dagen overheen gaan. Maar een paar dagen tijd zijn er niet; er moet zo snel mogelijk actie worden ondernomen door een bevoegde persoon.
Men kan niet alvast vooruit een verklaring van executele vragen. Een testament kan per definitie pas worden geopend als iemand overleden is. Daarvoor heeft een notaris een overlijdensakte nodig, maar de aangifte van overlijden wordt waarschijnlijk pas geaccepteerd als de doodsoorzaak vast staat. Dat kost dus waarschijnlijk extra tijd.

Maar goed, stel dat men de uitvaart van uw vriend toch aan u overlaat. Dan kunt u die regelen, maar moet u die ook betalen. In theorie zijn die kosten te verhalen op de nalatenschap en de erfgenamen. Maar die zullen dan een verantwoording van het geld willen hebben. Of willen dat ze eerst gewaarschuwd zijn om zelf de uitvaart van hun keuze te kunnen regelen.
Als uw vriend dat niet wil, zal hij u van tevoren geld moeten geven om de kosten van een en ander te dekken. Tevens zou hij mijns inziens toch een testament op moeten stellen om u als uitvaartexecuteur te benoemen. Dat helpt niet direct na het overlijden, maar wel om latere problemen met erfgenamen te voorkomen.

Ik zou, als ik u was, niet vooraf met een Zwitserse uitvaartondernemer afspraken maken. Misschien hooguit lang tevoren via internet informatie zoeken. Maar als u vooraf afspraken maakt met een ondernemer, bent u wellicht strafbaar bezig als medeplichtige. Ik weet niet of hulp aan zelfdoding in Zwitserland strafbaar is.

Zwitserland heeft ook delen waar men Frans en Italiaans spreekt, als u dat beter afgaat.

Wellicht zijn er ook Nederlandse of Nederlands sprekende uitvaartondernemers in Zwitserland. Die zijn er in veel landen.

Dit is de laatste vraag van 2018.
Ik stond op het punt om u een goed uiteinde wensen, maar dat is iets te cru bij deze vraag.
Dan wens ik u een goed begin van 2019.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >