Werken bij team uitvaarten/sociale dienst (begrafenis van gemeentewege)
25 april 2018
Vraag nummer: 54731
Goedemorgen,
Ik ben al jaren geïnteresseerd in de werkzaamheden van de Sociale Dienst en de uitvaarten begrafeniseen of crematie van gemeentewege. Nu vraag ik mij al een tijd af hoe kun je hierbij terechtkomen? Moet men dan eerst via een begrafenisondernemer in opleiding gaan om door te stromen richting gemeente of gaat dit via een andere weg of opleiding?
Bedankt!
Antwoord:
Geachte heer,
De medewerkers van een gemeente of een intergemeentelijk samenwerkingsverband die de uitvaarten van gemeentewege regelen, zijn 'gewone' medewerkers van de sociale dienst, of soms van een andere afdeling van de gemeente, die deze taak om historische redenen op zich genomen hebben of toegewezen hebben gekregen.
De eerste taak van die medewerkers is om te voorkomen dat de gemeente een uitvaart moet regelen. Eerst gaan zij op zoek naar nabestaanden: familie of goede vrienden die de uitvaart kunnen en willen regelen. Men kijkt in het bevolkingsregister, maar dat is niet altijd volledig. Voorts gaat men op huisbezoek om te kijken of daar aanwijzingen zijn van het bestaan van familie- of andere relaties. Ook om te zien of er een polis van een uitvaartverzekering is, of er spaargelden zijn, of er eventueel al een familiegraf is enz. Als er familie of vrienden zijn die de uitvaart willen regelen, heeft de gemeente geen taak meer. Als er een natura-uitvaartverzekering is, kan de uitvaart ook worden overgedragen.
Als er wel familie is, maar die een financieel probleem heeft, kan worden bekeken of er oplossingen zijn in de vorm van een lening of bijzondere bijstand. Daarna regelt de familie de uitvaart zelf.
De meeste gemeenten hebben slechts incidenteel een uitvaart te regelen. Denk bij kleine plattelandsgemeenten aan eens per 1, 2 of 3 jaar. De wat grotere gemeenten hebben er 5 tot 10 per jaar. De werkzaamheden zijn dus te incidenteel om er echt een soort beroep van te maken. Als de gemeente de uitvaart regelt, is zij gewoonlijk ook alleen opdrachtgever van een gewone uitvaartondernemer.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.