Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verantwoordelijk bij samenwonen (buitenlands meisje ernstig ziek)

15 oktober 2021

Vraag nummer: 63737

Mijn zoon woont samen met een meisje uit Moldaviƫ, die recent haar Nederlandse nationaliteit heeft verworven. Ze hebben een samenlevingscontract. Bij haar is in ernstige mate kanker geconstateerd en zij zal niet lang te leven hebben. Zij heeft geen bezit en geen inkomen. Ook heeft zij geen overlijdensrisicoverzekering. Wordt mijn zoon straks aansprakelijk gesteld voor de kosten van de crematie als zij komt te overlijden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw zoon de uitvaart regelt, zal hij zelf de kosten moeten dragen.

Als uw zoon niet de uitvaart wil regelen, zal de gemeente dat doen. Niet meteen zonder slag of stoot, maar uiteindelijk* wel. De gemeente mag de kosten verhalen op de bezittingen van de overledene. Als de vrouw samenwoont met uw zoon, mag de gemeente er van uitgaan dat de helft van de goederen in de woning eigendom zijn van de vrouw. Als dat niet zo is, zal uw zoon zijn eigendom van de gehele inboedel moeten (kunnen) aantonen, anders mag de gemeente - simpel gezegd - de helft van de inboedel naar buiten dragen om te verkopen.

*Ik schreef zojuist 'uiteindelijk', omdat het bij mensen die familie in het buitenland hebben, ook nog regelmatig voorkomt dat zodra de familie weet dat iemand gaat overlijden of overleden is, de familie een uitvaart in het land van herkomst verzorgt Vooral als er nog ouders zijn. Een gemeente zal gewoonlijk ook eerst proberen om familie te waarschuwen, voordat zij zelf in actie komt.

Mij lijkt verstandig dat uw zoon deze situatie, ook moeilijk en verdrietig ook, met zijn relatie bespreekt en dat ze samen een oplossing zoeken.

De nationaliteit van de betreffende vrouw, Nederlands of niet, speelt geen enkele rol. Iedereen kan in Nederland worden begraven of gecremeerd. Iedereen kan ook naar het buitenland worden overgebracht om daar te worden begraven of gecremeerd. Als er maar iemand is die het wil organiseren en betalen.

Als uw zoon te weinig inkomen of vermogen heeft om een uitvaart te regelen, kan het zijn dat hij een beroep kan doen op bijzondere bijstand.

In het algemeen adviseer ik mensen om zelf een uitvaart te regelen en het niet aan de gemeente over te laten. Men kan tegenwoordig zelf al een uitvaart regelen voor ongeveer 1.200,- tot 1.500,- euro. Als de gemeente het gaat doen en de gemeente kosten gaat verhalen op bijvoorbeeld de inboedel of een auto, gaat het vaak om kosten die 2 x zo hoog zijn en dan mag je vaak zelf niet eens bij de uitvaart zijn, laat staan inspraak te hebben. Het is makkelijker en goedkoper om het zelf te doen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.

Tot slot wijs ik op de site UitvaartDonatie.nl. Dan kun je een inzamelingsactie houden. Uw zoon kan een inzamelingsactie starten en vrienden, familie, collega's en andere bekenden vragen om te doneren. De ervaringen zijn verrassend positief, heb ik gehoord.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder