Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag gemeente kosten uitvaart verhalen op famillie als die afstand doen van erfenis en de uitvaart niet willen regelen


25 september 2023

Vraag nummer: 67347

Mijn zwager is overleden en hij heeft geen geld of andere middelen achter gelaten om de uitvaart te betalen. Mijn vrouw en haar familie willen zo'n erfenis niet accepteren. Als de uitvaart geregeld wordt door de gemeente mag die de kosten daarvan toch nog verhalen op de famillie?

Met vriendelijke groet, Harm Steneker.

Antwoord:

Geachte heer,

De gemeente mag de kosten van een uitvaart, die zij regelt als niemand anders het wil doen, op erfgenamen verhalen.
Als erfgenamen via de rechtbank (of via een notaris die namens hen de zaken bij een rechtbank regelt) afstand hebben gedaan van de erfenis, kan de gemeente de kosten niet op hen verhalen. Maar dan moeten zij zich niet eerst als erfgenamen hebben gedragen en ook echt afstand hebben gedaan. Zeggen dat ze afstand willen gaan doen, is niet voldoende.

Dit geldt voor alle erfgenamen, behalve voor de kinderen en echtgenoot (v/m) van een overledene. Die blijven volgens de wet toch aanspreekbaar als ze afstand van de erfenis hebben gedaan.
Voor broers/zussen en neven/nichten van een overledene geldt dat niet; die zijn als ze afstand hebben gedaan niet meer aansprakelijk.

Voor een verklaring van afstand bij de rechtbank betaalt u 134 euro griffierecht (tarief 2023). Erfgenamen kunnen kosten besparen door allemaal samen 1 verklaring te tekenen. Men moet er wel allemaal persoonlijk voor naar de rechtbank gaan. Met een akte van overlijden van uw zwager en met IB-bewijzen.

Uw vrouw is overigens alleen erfgenaam als het om haar broer gaat en die broer geen kinderen of echtgenoot heeft. Als de zwager de man van haar zus is, is zij geen erfgenaam, tenzij zij in een testament als zodanig benoemd is.

Soms kan het echter handig en verstandig zijn om als familie wel een uitvaart te regelen, omdat het gedoe van afstand doen te veel kan kosten in termen van geld en tijd. Als een groep mensen allemaal naar de rechtbank of een notaris moet, kan het simpeler en goedkoper zijn om dan maar zelf de uitvaart te regelen. Dat kan een kwestie van een telefoontje naar een uitvaartondernemer zijn (zoals Exit.nl) en dat ben je er van af.
Men hoeft zelf de uitvaart niet te bezoeken als men niet wil en heel basaal regelen dat iemand onder de grond komt of in de oven gaat.

Zie de ruim honderd vergelijkbare vragen in de rubriek 'Kosten uitvaart' en in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente - vragen van nabestaanden'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >