Kan ik vrijblijvend gemeente helpen bij uitvaart alleenstaande zonder familie?
29 maart 2017
Vraag nummer: 50281
Een alleenstaande vriend (70+) die ik wekelijks bezoek heeft geen familie, geen bezit of vermogen, een huurhuis en alleen Aow. Hij is nu gezond maar wat als hij mocht overlijden? Hij zegt dat de gemeente het huis wel zal opruimen en de uitvaart regelt. Ik vind dat geen fijn idee. Kan ik de gemeente daarbij een beetje helpen door bv voor mijn rekening een afscheid voor buren te organiseren? Of komt dan ineens de verantwoordelijkheid inclusief al het werk naar mij? Ik ben ook niet zo jong meer en wil dat niet.
Er zijn vrijwel geen anderen die hem thuis bezoeken. 4 keer per jaar komt een ex vrouw. Ik heb van hem toegang gekregen tot zijn adresboek en ken de verenigingen waarvan hij lid is.
Kan ik nu al iets doen of regelen?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als de gemeente de uitvaart regelt, zijn er geen activiteiten waar u 'de gemeente bij kunt helpen'. De gemeente zal geen afscheid voor vrienden en bekenden organiseren. Zie over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:
Het staat u vrij om zelf wel een herdenking te organiseren, bij u thuis of in een café of elders. De gemeente gaat ook geen vrienden en bekenden waarschuwen; zij weet ook niet wie dat zijn. De beste vrienden van iemand staan meestal niet in een adresboek, omdat men diens adresgegevens uit het hoofd kent. De gemeente gaat niet alle nummers in een telefoonbestand bellen en vragen naar de relatie tot de overledene.
Als u wel vrienden wilt waarschuwen, is dat natuurlijk fijn, lijkt mij. Echter, als uw vriend overleden is, zal en mag de gemeente of de verhuurder u geen toegang tot zijn woning verlenen. Dan moet u zelf thuis een adreslijst of iets dergelijks bewaren.
Dat de gemeente de uitvaart regelt, houdt alleen het hoogstnodige in. Men zal bij uw vriend thuis kijken of er bankrekeningen of waardevolle goederen zijn. Als die er zijn, worden die gebruikt om de kosten van de uitvaart te dekken. Als die er niet zijn, kijkt men of er nog familie of erfgenamen zijn die men de rekening kan presenteren.
De gemeente ruimt het huis niet op. Men waarschuwt de verhuurder en als duidelijk is dat er geen erfgenamen zijn, zal de verhuurder de woning laten leeghalen. Daar moet u zich niet al te zachtzinnige methodes bij voorstellen. Grote kans dat alles of althans het meeste direct naar de stort gaat.
Zo gaat het, als uw vriend zelf niets opzij zet voor zijn uitvaart en niets regelt voor het afhandelen van zijn nalatenschap.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.