Is een vriend ook verantwoordelijk voor kosten?
24 juli 2019
Vraag nummer: 58274
Geachte heer Van der Putten,
Via google ontdekte ik uw site. Daaruit begrijp ik dat u gespecialiseerd bent in vraagstukken rondom begrafeniskosten.
Op dat vlak heb ik een vraag. Hopelijk kunt u mij wat wijzer maken.
De vraag betreft mogelijke begrafeniskosten van een goede vriend van mij. Hij is 83 jaar oud, niet gehuwd, geen kinderen. Hij ondergaat chemo vanwege kanker maar heeft volgens de specialist nog maar een paar maanden te leven. Ik begreep onlangs van hem dat hij niks geregeld heeft rondom uitvaartkosten (geen verzekering etc).
Nu steun ik hem al heel lang overal mee. Ik ga ook mee op doktersbezoek, omdat hij dat graag heeft etc. Zelf snapt hij dat allemaal niet meer zo goed en familie hier in de buurt heeft hij niet. Hij heeft een zus waar hij al lang geen contact mee heeft.
Nu las ik ergens dat als iemand voor zijn begrafenis niks geregeld heeft, dat dan ook nabestaanden (door de gemeente, als die de kosten op zich neemt) kunnen worden aangeslagen voor de kosten. Ik ben geen familie van hem, wel een vriend, maar ben ik dan een nabestaande en kan ik aangeslagen worden voor de eventuele begrafeniskosten?
Zoiets is nooit mijn bedoeling geweest en evenmin die van hem. (Maar financieel kan hij net rondkomen, had een tijdlang ook schulden, en zegde al zijn verzekeringen op).
Hopelijk kunt u mij nader informeren.
Met dank.
Antwoord:
Geachte heer,
Als de gemeente de uitvaart regelt omdat niemand anders het doet, kan de gemeente de kosten verhalen op de nalatenschap (spullen en banksaldo) en de erfgenamen. Ook op kinderen, zelfs op onterfde kinderen. Maar als er geen kinderen of een echtgenoot zijn, is dat natuurlijk niet aan de orde.
In dit geval zal de zus de erfgenaam zijn, die door de gemeente gevraagd zal worden om de uitvaart te regelen.
Op vrienden kan de gemeente niets verhalen. Als die tenminste niets doet.
Het is alleen zo dat als een vriend van de opdrachtgever opdracht geeft aan de uitvaartondernemer, die vriend natuurlijk de rekening van de uitvaartondernemer moet betalen. De opdrachtgever is verantwoordelijk. Hij kan wel de kosten (proberen te) verhalen op de nalatenschap of de erfgenaam.
Zie vragen over de aansprakelijkheid van mensen, al dan niet familie of erfgenamen, die een uitvaart regelen, in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.
Familieleden kunnen soms bij hun eigen woongemeente bijzondere bijstand krijgen om de uitvaart van een ouder of broer/zus e.d. te betalen. Voor vrienden is die mogelijkheid er niet.
Als iemand niets geregeld heeft voor zijn uitvaart, adviseer ik om toch wel geld bij elkaar te brengen voor een eigen uitvaart die men in eigen hand heeft. Voor bedragen tussen 1.200 en 1.500 euro is een crematie of een begrafenis in een algemeen graf mogelijk. Maar dan heb je het wel in eigen hand. Als de gemeente iets moet regelen, is er geen afscheid.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.