Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechten en plichten na verwerpen nalatenschap

29 januari 2020

Vraag nummer: 59897

In onze gemeente is een persoon overleden, die al geruime tijd geen contact meer had met zijn kinderen en verdere familie. In overleg met de kinderen (mede naar aanleiding van informatie uit eerder gestelde vragen op deze website) hebben zij uiteindelijk wel besloten zelf de uitvaart te regelen maar zij doen vervolgens afstand van de erfenis.
Wie is nu degene, die verantwoordelijk is voor de erfenis van de overledene en wie moet hier nu actie op ondernemen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De Staat der Nederlanden bekommert zich om de afwikkeling van onbeheerde nalatenschappen. In bijvoorbeeld de situatie die u beschrijft.
De rijksdienst die verantwoordelijk is, is anno 2020 het Rijksvastgoedbedrijf.

Alle informatie is te vinden op https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/expertise-en-diensten/onbeheerde-nalatenschappen-aanmelden

Niemand is verplicht in de door u beschreven situatie actie op te ondernemen. Het is zeker geen verantwoordelijkheid van een gemeente. Eerder van de personen die familie en erfgenaam zijn, maar afstand doen van de erfenis.

Maar de gemeenschap is niet gebaat bij onduidelijke situaties die een bron van onwenselijke activiteiten zoals inbraak, brandstichting enz. kunnen vormen. Daarom kan ook een gemeente er goed aan doen, als zij van de situatie kennis draagt, de situatie aan te melden bij het Rijksvastgoedbedrijf.
Vooral als de overledene een eigen woning had.

Als de overledene een woning huurde, ligt het vaak ook voor de hand om de verhuurder verantwoordelijk te houden voor het ontruimen van de woning en het ruimen van de inboedel.

Dit soort problemen en oplossingen wordt behandeld in de cursussen over uitvaarten van gemeentewege die ik regelmatig geef. Desgewenst ook bij gemeenten 'thuis'; soms ook met buurgemeenten samen.

Zie ook de vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder