Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Handtekening vervalsen van verklaring ter beschikking wetenschap

1 juli 2017

Vraag nummer: 51176

Geachte heer van der Putten

Wij ontvingen de opmerkelijke melding van een familielid dat een echtgenote officiƫle papieren van haar echtgenoot persoonlijk heeft ondertekend. Met andere woorden: de echtgenoot heeft ze niet zelf ondertekend (lichaam ter beschikking). Dat zou betekenen dat als de man komt te overlijden, het lichaam met een valse handtekening ter beschikking wordt gesteld.

Wat zou u hiermee doen?

Ben heel benieuwd naar uw reactie.

Alvast hiervoor mijn dank.

Met vriendelijke groet

XX
(Burgerzaken gemeente XX)

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is inderdaad heel opmerkelijk. Maar wanneer de echtgenote een verklaring van de a.s. overledene ondertekent, heeft dat geen effect.

In artikel 67 Wlb staat dat de ter beschikking stelling van de wetenschap of het onderwijs alleen mogelijk is indien de overledene zijn lijk daartoe heeft bestemd. Maar als die bestemming van de overledene er niet is, kan ook o.a. de echtgenoot het lijk daartoe bestemmen. Ofwel: het maakt geen verschil of de echtgenote de verklaring van de echtgenoot ten onrechte ondertekent of niet, want als zo'n document er niet is, heeft zij toch de bevoegdheid om te bestemmen.

Ik zou dit berichten aan de bezorgde persoon die de melding heeft gedaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder