Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie heeft eerste rechten obductie echtgenoot versus ouders?

2 maart 2008

Vraag nummer: 5241 (oude nummer: 10389)

Situatie:
echtpaar: man overlijdt in Frankrijk aan hartfalen. Man is inmiddels begraven en echtgenote heeft geen toestemming verleend om autopsie te plegen. Zij was ook de enige direkt betrokkene die aanwezig was tijdens het overlijden. Ook tijdens de begrafenis is geen van de ouders en broers/zussen aanwezig geweest en hebben zij geen belangstelling getoond, terwijl dit niet verboden was. De ouders, broers/ zussen, willen nu als nog autopsie laten plegen, dit i.v.m. het onderzoeken van een mogelijke erfelijke aandoening. Echtgenote van overleden man wil dit echter niet. Hebben ouders, broers/zussen rechten in deze?

Antwoord:

Geachte heer,

Het ligt inmiddels al wat complexer dan een verschil van mening tussen ouders, broers/zussen en echtgenote.
Om autopsie te laten plegen is nu een opgraving nodig; voor een opgraving is verlof van de burgemeester nodig. Die zal hier hoogstwaarschijnlijk geen toestemming voor geven, zeker niet als de echtgenote, op wiens naam het graf waarschijnlijk zal staan, het er niet mee eens is. Althans als de man in Nederland begraven is.
Als de man in Frankrijk begraven is, is de Franse wetgeving van toepassing. Die ken ik niet. Maar ik verwacht dat de autoriteiten daar gelijkelijk terughoudend zijn in het geven van toestemming voor een opgraving.

Maar stel dat de man nog niet begraven zou zijn, dan heeft de familie geen rechten om autopsie te laten plegen, als de echtgenote dat niet wenst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder