Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Autopsie, buiten mij om

11 juni 2006

Vraag nummer: 4499 (oude nummer: 8105)

Mijn oom (broer van mijn moeder) is op 90 jarige leeftijd averleden afgelopen donderdagnacht . Ik was tot - zoals nu blijkt - voor enkele dagen voor zijn dood de executeur testamentair. Mijn oom was de laatste dagen erg in de war. Hij heeft zijn testament enkele dagen geleden laten herschrijven en zijn ex-huisbewaarder die de boodschapjes voor hem deed en die daarvoor met duizende euros per maand werd beloond, aangesteld als executeur. De executeur heeft mij vrijdag niet op de hoogte gesteld van het overlijden van mijn oom. Dat werd pas duidelijk toen ikzelf het ziekenhuis belde, omdat de telefoon van mijn oom was afgesneden.
De executeur heeft zonder inmenging van de familieleden meteen alles diezelfde dag nog met de uitvaartonderneming geregeld en de kaarten verstuurd. Hij wilde mij niet te woord staan aan de telefoon.
Hij heeft ook geweigerd om mij toegang te verlenen tot het huis van mijn oom.
Vragen:
1. Heeft hij niet een wettelijke verplichting verzaakt door de familieleden niet te waarschuwen?
2. Is het mogelijk om een nieuwe testament te doen opstellen bij een patient die zwaar met morfine wordt behandeld?
3.Kan ik een autopsie rapport, of een medisch dossier opvragen met de beschrijving wat er feitelijk de laatste dagen met hem is gebeurd. (ik was er nog twee dagen voor zijn dood en er leek niets bijzonders aan de hand)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

1. Niemand heeft een verplichting om een of meer anderen in te lichten over het overlijden van een persoon. Dus ook de executeur niet. En familieleden hebben geen recht om ingelicht te worden.

2. Dat durf ik niet te zeggen. Dat is een vraag op het vlak van het notariaat. Ik adviseer u om eens te kijken in de collega-rubriek Notarieel advies van notaris Van de Griend.
Wellicht is de wijziging van het testament aanvechtbaar. Dat is een zaak om met een advocaat te bespreken. Indien er nu dingen gaan spelen die u en/of andere familieleden en erfgenamen niet wensen, is wellicht een kort geding op zijn plaats.

3. Ik denk niet dat u of iemand anders een autopsie kan aanvragen of een medisch rapport kan opvragen. Er is immers medische geheimhouding.
Na iemands overlijden wordt het lichaam altijd geschouwd om te bekijken of er sprake is van een natuurlijke dood of niet. Zonder een schouw kan iemand niet worden begraven of gecremeerd. Bij twijfel wordt een nadere schouw verricht en zonodig rapport uitgebracht aan de officier van justitie. Dat is standaard. Er is dus altijd een controle. Als u meent dat die schouw wellicht onvoldoende controle in heeft gehouden, dan kunt u contact opnemen met de officier van justitie en nader onderzoek vragen. Maar dan moet u wel een heel gegronde reden hebben en concrete aanwijzingen. Dat er twee dagen voor zijn dood nog niets aan de hand leek, is geen sterke aanwijzing, in het geval van een 90-jarige man in een ziekenhuis die zwaar met morfine is behandeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder