Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kunnen nabestaanden donatie organen weigeren?

16 november 2011

Vraag nummer: 26716

Geachte heer,

Als iemand ouder dan 16 jaar, een donatie formulier heeft ingevuld kunnen dan de nabestaanden toch weigeren dat dit uitgevoerd wordt?
Ik hoor graag van u.
I.Coenen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, nabestaanden kunnen donatie niet toestaan, ondanks het bestaan van een verklaring van de overledene.

Op de site Donorvoorlichting.nl staat de vraag "Kun je als nabestaande donatie alsnog tegenhouden?"
Antwoord: "Nee. Als iemand een keuze laat vastleggen in het Donorregister, dan is dat een wettelijk besluit, en is het niet mogelijk tegen de wil van de overledene in te gaan. De arts heeft wel altijd een gesprek met de nabestaanden over de orgaan- en/of weefseldonatie. Incidenteel, als er zwaarwegende redenen zijn, is het mogelijk af te wijken van de wet. Dit wordt beoordeeld door de betrokken arts, maar die zal hier niet gemakkelijk voor kiezen."

Op de site http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/orgaandonatie/vraag-en-antwoord/hoe-is-orgaandonatie-wettelijk-geregeld.html
staat: "Als u heeft laten vastleggen dat u donor wilt zijn, kunnen uw nabestaanden alleen bij heel zwaarwegende redenen (of bij kinderen onder 16 jaar) de donatie tegenhouden."

Mij staat echter bij dat als nabestaanden voet bij stuk houden bij een weigering, een arts dan niet doorzet.

Voor een deel is het een theoretische discussie. Als iemand gewoon thuis overlijdt en geen van de nabestaanden tijdig contact opneemt of heeft opgenomen met het ziekenhuis, is het donorcodicil een dode letter. Alleen bij een overlijden in het ziekenhuis kan men het lichaam in een zodanige conditie houden dat donatie van organen mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder