Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bij algehele lichaams donor zijn er dan toch nog crematie of begravenis kosten


20 februari 2018

Vraag nummer: 53883

hoe zit het tegen woordig wanneer je je algehele donor bent. Wel of geen begravenis of crematie kosten voor de familie

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik krijg de afgelopen dagen veel vragen over donatie. Dat zal het gevolg zijn van de publiciteit rond het aannemen van de initiatiefwet van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra over orgaandonatie, vorige week. Toen is gezegd dat er meer en betere voorlichting over het onderwerp nodig is. Dat blijkt ook uit de vragen die ik krijg. Ook uit uw vraag.

Wat blijkbaar niet duidelijk is, is het verschil tussen donatie en het ter beschikking stellen van de wetenschap van de lichaam.
In het laatste geval ('voor de wetenschap') is sprake van ontleding; het lichaam komt in de universiteit op een snijtafel te liggen, waar studenten precies kunnen zien hoe spieren lopen, welke organen waar zitten, etc. Aan Nederlandse universiteiten is het zo dat het lichaam helemaal wordt 'opgebruikt'. Er is wel restmateriaal, maar dat is zo uit elkaar gehaald dat het niet meer tot een persoon herleidbaar is. Het restmateriaal wordt meestal gecremeerd, maar soms ook begraven. Dat laat de universiteit doen. Voor de familie zijn er geen begrafenis- of crematiekosten.
Ik heb gehoord dat het in Vlaanderen anders gaat: daar wordt een overledene op de snijtafel van de universiteit open gesneden, maar ook weer dicht gemaakt. Men kijkt alleen maar haalt niets uit elkaar. Net als bij een normale operatie wordt de opening weer dicht genaaid. Dan krijgt de familie na een week of 10 dagen de overledene weer terug en vindt een normale begrafenis of crematie plaats.

Bij donatie, zoals dat in het nieuws was, gaat het altijd om 'orgaandonatie'. Niet het hele lichaam wordt gedoneerd, maar alleen organen zoals hart, longen of nieren. Of het hoornvlies van ogen of bepaalde weefsels. Je kunt niet een arm of een been of een vinger doneren. Er wordt ook nooit alles van een lichaam tegelijk gebruikt.
Na orgaandonatie vindt altijd een normale begrafenis of crematie plaats.

Mer informatie over het doneren van organen een weefsels is te vinden via de site
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/orgaandonatie-en-weefseldonatie

Uw vraag is eigenlijk al vaker gesteld. Zie 'Uitvaart en donor' en andere vragen in de subrubriek 'Orgaandonatie'.

De nieuwe wetgeving over orgaandonatie geldt pas over 2 jaar. Er is veel tijd nodig voor de voorbereiding. Alle Nederlanders krijgen er nog post over. Informatie en de vraag of men wel of geen donor wil zijn. Niemand hoeft tegen zijn wil donor te zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >