Verdacht overlijden
29 mei 2020
Vraag nummer: 60867
Beste mr van der putten, een aantal jaar is mijn oma overleden. Ze leed aan alzheimer, en is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van een “val”. Nu, jaren later heb ik nog steeds het nare gevoel of er niet meer was.. Mijn oma heeft het eerder gehad over een man in de keuken, en heeft toen 112 gebeld. Dat werd toen weg gewuifd door mijn opa , ze zou dingen verzinnen die er niet waren.. Ik heb hier nog nooit over gesproken tegen mijn vader. ( die hun enigs kind is)
Wat te doen hiermee?..
Of het gewoon simpel laten rusten voor wat het is? ( zoals mijn man zegt)
Graag hoor ik van u,
Vriendelijke groet,
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik heb eerst maar even uw naam onder de vraag verwijderd, want ik vind dit voor u en voor de familie een erg persoonlijke vraag.
Ik was er natuurlijk niet bij toen uw oma overleed, maar je hoort heel vaak van de combinatie van een val en overlijden. Dan denk ik meestal dat iemand eerst onwel werd en toen viel. Wat je dan nooit weet, is of spoedige medische hulp nog iets uitgehaald zou hebben.
Maar u vraagt zich af of uw oma door "een van buiten komende oorzaak" is overleden. Omdat iemand haar duwde of iets anders heeft aangedaan. Zo vat ik uw vraag althans op.
Welnu, iedere overledene moet altijd worden geschouwd door een arts. Zonder een verklaring van een arts kan men bij de gemeente geen verlof tot begraven of cremeren krijgen.
De instructie van artsen is dat ze alleen een verklaring van overlijden mogen afgeven als ze overtuigd zijn van een natuurlijke dood, bijvoorbeeld dat het hart het begeven heeft. Als een arts twijfelt, mag hij geen verklaring afgeven, maar moet hij een gemeentelijke lijkschouwer waarschuwen.
Die lijkschouwer is meer dan een gewone huisarts of ziekenhuisarts, geschoold om te kijken naar verdachte omstandigheden. Zoals blauwe plekken op onlogische plaatsen, open potjes met pilletjes, veel lege doordrukstrips in de vuilnisbak, aanwijzingen in het oog, onder de nagels e.d.
Er is geen enkele reden voor een arts om niet een gemeentelijke lijkschouwer in te schakelen, als hij ook maar de geringste aanwijzing heeft van iets dat je verdacht zou kunnen noemen.
Ik denk dat we daar op mogen vertrouwen.
Deze gang van zaken na een overlijden staat uitgebreid beschreven in de Infotheek van deze site.
Ik denk nog even verder. Wat zouden de mogelijkheden zijn voor nader onderzoek naar uw oma en haar overlijden?
Als uw oma gecremeerd is, stopt het. Aan crematie-as kun je niet zien of iemand overleden is aan hartfalen of door een duw door een kogel of een mes in het lijf. Het is althans niet waarschijnlijk dat de kogel of het mes dan nog in de as zitten, want die zeeft een crematorium er uit. Stel dat er een kogel gevonden was, dan had het crematorium de politie wel gewaarschuwd.
Als uw oma begraven is, zijn de stoffelijke resten misschien nog wel te onderzoeken. Maar misschien ook niet, als het overlijden te lang geleden is. Voor een opgraving en een onderzoek zijn echter wel heel sterke aanwijzingen nodig, om daar toestemming voor te krijgen. Eerlijk gezegd bevat uw vraag weinig, te weinig, objectief vast te stellen feiten die aanleiding geven voor zo'n zwaar middel. Ik denk dat uw opa, die haar elke dag meemaakte, gelijk had.
Zie andere relevante vragen in de subrubriek 'Natuurlijke en niet-natuurlijke dood'.
Er staan ook nog enkele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Lijkschouwing', zoals vraag 598 'Lijkopgraving bij twijfelachtige diagnose huisarts'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.