Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gesprek met desbetreffende politieagent over onderzoek van overleden vriend/partner.


2 augustus 2020

Vraag nummer: 61298

Mijn vriend is 2 maanden terug overleden. Wij hebben samen gewoond in het verleden. Wij hebben een relatie met elkaar. Mijn vraag aan u. Er is een politieonderzoek geweest. Met de Ggd arts heb ik telefonisch een gesprek mee gehad. Wat voor mij verhelderend was. En mij erg goed heeft gedaan.
Met de politie zou ik dit ook graag willen. Helaas word ik door de politie niet terug gebeld. Kan ook helaas geen afspraak maken.
Ik kan hier door niet verder met mijn verwerkingsproces omdat ik nog met vragen zit, die ik graag het liefste persoonlijk aan de politie zou willen vragen. Heeft u een advies voor mij? Wat kan ik doen? Om een persoonlijk gesprekje met de politieagent te krijgen, die bij het onderzoek van mijn overlijden partner aanwezig was?
dan had ik nog een vraag. Behoort de politie ook naar je werk te gaan om persoonlijk te vertellen dat je partner is overleden?
Of blijft het slechts bij een huisbezoekje?
Vervolgens heb ik s'avonds het van iemand anders telefonisch gehoord dat mijn partner die avond daarvoor is overleden. Men kwam er s'morgens pas achter toen hij niet op zijn werk is verschenen. Ik had toch meteen toen men mijn vriend in huis dood aan trof gebeld moeten worden? Mijn vriend en ik waren bijna altijd met ons 2-en. Iedereen wist dit. En helaas ben ik de laatste persoon die het vreselijk bericht dat mijn vriend, mijn partner is overleden aan een hartstilstand heeft gehoord. Dit heb ik een plek kunnen geven. Een gesprek met de politie kan ik geen plek geven omdat ik dat gewoon nog heel graag wil. Wilt u mij hierin advies geven?

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd.

Als ik uw verhaal goed begrijp woonde u niet meer samen met uw vriend en waarschijnlijk was u geen geregistreerd partner.

Dan kan de politie op het moment van overlijden van uw vriend in de systemen van de overheid niet zien, dat u (nog) een relatie hebt. Bijvoorbeeld zoiets als een samenlevingsovereenkomst wordt door de overheid niet geregistreerd. Dat is een afspraak tussen 2 mensen. Daar heeft de overheid niets mee te maken. Alleen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap - de term zegt het al - worden bij de overheid in de Basisregistratie Personen geregistreerd.

Ik vermoed dat daar het knelpunt zit. De politie kan niet zien of controleren dat er een relatie is. Voor de politie was u op het moment van overlijden 'niets' van uw vriend.

Dat betekent formeel waarschijnlijk ook dat men persoonlijke gegevens over het overlijden van uw vriend vanwege privacy-richtlijnen niet met u mag delen. Want formeel was er voor derden geen relatie zichtbaar.

U schrijft "Mijn vriend en ik waren bijna altijd met ons 2-en. Iedereen wist dit." Maar bij de overheid was het blijkbaar niet bekend. Als u niet gehuwd bent en geen geregistreerd partner bent en niet op hetzelfde adres woont, kan de politie niet weten dat u zich partners voelt.

Ik kan u geen advies geven hoe u te weten kunt komen wat u graag wilt weten. Want dat weet ik niet.

Ik denk eerlijk gezegd dat de politie zich terecht op het standpunt stelt dat zij geen persoonlijke informatie met een - in haar ogen - ex-geliefde (want u hebt in het verleden samengewoond) van een overledene deelt.

Vanwege uw privacy en die van uw vriend/partner, heb ik uw naam en contactgegevens uit uw vraag verwijderd.

Laat dit nare verhaal een les zijn voor anderen, die een relatie hebben, maar er niet voor zorgen dat dit bij officiële instanties bekend is. Als je niet trouwt en geen geregistreerd partnerschap hebt en niet feitelijk samenwoont, kan o.a. de politie niet zien dat je een relatie hebt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >