Waar is onze broer overleden?
22 oktober 2020
Vraag nummer: 61815
Via de belastingdienst kregen wij bericht dat onze broer in juli van dit jaar is overleden. Wij hadden bijna 20 jaar om diverse (vervelende) redenen, geen contact met hem. Wij, zijn drie zussen, zijn zijn erfgenamen. Nu weten wij niet eens in welke gemeente hij is overleden en tot heden wil niemand ons dat vertellen. Daarnaast hebben wij nu toch ook wel veel vragen. Wij willen niets van hem hebben en zijn al bij een notaris geweest. Deze wil/ kan ons niet vertellen waar hij de laatste periode van zijn leven heeft gewoond en waar hij is overleden, tenzij wij opdracht geven om een en ander na te vragen. Dat kost natuurlijk weer geld boven op het griffierecht dat we ook zullen moeten betalen.
Kunt u ons vertellen waar wij te weten kunnen komen waar onze broer heeft gewoond en waar hij is overleden.
Alvast vriendelijk dank.
Kunt u
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dit is een adviesrubriek over de wetgeving voor begraven en cremeren.
Wij weten niet wie leeft, of wie waar wanneer overleden is.
In de subrubriek 'Diversen' van de rubriek 'Overige' staan tientallen vragen in de trant van "Ik wil graag weten of mijn vader / moeder / broer / zus / vriend begraven of gecremeerd is en waar en wanneer", met tips hoe je daar dan misschien achter komt.
Een van de laatste tips is: laat een notaris dat onderzoeken.
En ja, dat kost geld, want die notaris moet een kantoor en medewerkers onderhouden, die dat soort werkzaamheden uitvoeren en daar graag een salaris voor krijgen.
Het alternatief is dat u niets doet en dat u het op u laat afkomen wat de gevolgen zijn van het zijn van (mede)erfgenaam van uw broer.
Als uw broer door de gemeente is begraven, loopt u de kans dat de gemeente bij u aanklopt om die kosten te voldoen. Er is geen reden dat de belastingbetaler voor die kosten opdraait, als er erfgenamen zijn.
Misschien wacht er nog een aardige erfenis op u, als uw broer een eigen huis en spaarcenten had. U kunt de (financiƫle) omstandigheden van uw broer zelf het beste inschatten.
Wellicht is er een kans op een erfenis, omdat de belastingdienst bij erfgenamen aanklopt of omdat zij geld willen hebben, of omdat men ziet dat er een onverdeelde boedel is. Ik zou de brief van de Belastingdienst maar eens heel goed lezen, als ik u was. Of anders de Belastingdienst bellen, voor een toelichting.
Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus.
Zie ook vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.