Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartkosten van rekening afhalen (door niet-erfgenaam)


16 mei 2019

Vraag nummer: 57891

Onlangs is de zoon van mijn vriendin overleden (Ik heb met haar geen geregistreerd partnerschap of fiscaal partnerschap). Hij had diverse schulden. Er is inmiddels, door alle familieleden (zijn moeder en 2 halfbroers; vader al overleden), een verklaring van afstand van de erfenis ingediend.
Nu was ik als vriend afgelopen 4 jaar de financieel beheerder van deze zoon. Hij had daarvoor een zeer groot schuldenlast, die ik (4 jaar geleden) in een keer allemaal heb afgelost (€10.000) Hij heeft met mij daarvoor een schuldbekentenis voor ondertekend. Zodat hij met een schone lei kon beginnen en ik hem daarbij ondersteunde door middel van een beheerrekening en voor hem een leefgeld rekening.Ik kreeg van hem toegang tot al zijn wachtwoorden en inlogcodes. Ook bij de ING gemachtigd om zijn bankzaken te regelen.
Ondanks bovenstaande situatie heeft hij onder dwang afgelopen zomer 4 tel abonnementen moeten afsluiten met toestellen, waarvan er bij 3 tel providers een schuld ontstond van €3000. Deze heb ik niet afgelost voor hem. En daar met de providers een regeling voor getroffen.

Nu is de uitvaart geweest. Deze kosten bedroegen € 3000.
Zijn moeder heeft slechts een uitkering en niet bij machte dit te dragen. Zij was wel de opdrachtgever voor de crematie. Deze uitvaartkosten moesten op voorhand betaald worden en dat heb ik op persoonlijke titel gedaan.
Onlangs is er nog iets van salaris gestort op zijn rekening. Een rekening die al bijna op 0 stond.
Mijn vraag is nu, nu ik nog zijn bankrekeningen beheer, kan ik de uitvaartkosten van zijn rekening afhalen?
Ik hoor graag van u.

Antwoord:

Geachte heer,

In deze omstandigheden mag u de door u voorgeschoten kosten van de uitvaart van de rekening van de zoon van uw vriendin halen en aan uzelf betalen. U doet er wel verstandig aan om bij de 'mededelingen' van de betaling iets als 'vergoeding kosten uitvaart' te schrijven.

Als uw vriendin, de moeder van de zoon, de kosten van de uitvaart zou hebben voorgeschoten, zou er een probleem zijn, omdat zij als zij afstand van de erfenis doet, geen geld van de rekening van de zoon mag halen. Dat zou gezien kunnen worden als het aanvaarden van de erfenis.
Dat zou niet het geval zijn als zij de kosten helemaal van eigen geld te betaald zou hebben. Maar dat speelt nu niet.

Maar, anders dan de moeder, bent u geen erfgenaam van de zoon. U hebt er recht op om de door u voorgeschoten kosten van de uitvaart vergoed te krijgen uit de nalatenschap. U bent in feite gewoon schuldeiser, net als de telefoonproviders en misschien ook nog andere bedrijven. Echter, bij de verdeling van (een restant van) een nalatenschap is er een wettelijke volgorde van wie recht heeft op betaling van de schuld of de vordering. De kosten van de uitvaart staan heel hoog op het rijtje, vlak achter de Belastingdienst. Dus u hebt een sterker recht dan de providers. Snel afhandelen, adviseer ik u, zo lang u nog bij de rekening kunt.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'. Maar het antwoord is bij u anders dan bij de meeste andere vragenstellers, omdat die wel erfgenaam zouden kunnen zijn en u niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE