Te verwachten onenigheid over kosten
12 april 2018
Vraag nummer: 54610
Hallo
Mijn situatie is als volgt. Man en ik zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Ik heb wat spaargeld en hij niet. Wij hebben 1 minderjarige zoon. Mijn man is al jaren gebrouilleerd met zijn (gescheiden) ouders en zus. Daarnaast is er nog een halfzus.
Uit uw antwoorden op andere vragen heb ik begrepen dat mijn man sowieso hoofdelijk verantwoordelijk is voor de kosten van de uitvaart van zijn vader en moeder. Er zijn daar geen bezittingen en wellicht ook geen verzekering. Man wil hooguit zijn wettelijke verplichting nakomen, verder niets extra's.
Vraag 1: Ben ik ook aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart van mijn schoonouders? Dat zou een forse aanspraak zijn op mijn eigen spaargeld.
Vraag 2: Indien halfzus en zus besluiten de uitvaart te regelen maar hiervoor kosten willen maken waar wij het niet mee eens zijn zoals een dienst etc, zijn man en ik dan toch aansprakelijk voor deze kosten? Over de uitvaart zal geen overeenstemming ontstaan.
Vraag 3: Indien wij bewust buitengesloten worden bij het regelen van de uitvaart, in hoeverre kunnen wij dan toch de kosten minmaal houden?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik moet eerst de gang van zaken uitleggen, voor ik uw vragen kan beantwoorden.
Normaal is het zo dat de kinderen en echtgenoot van een overledene diens uitvaart regelen en betalen. Als uw man er niet aan mee wil betalen, moet hij de uitvaart niet mee regelen en kan hij afstand doen van de erfenis (anders is hij als erfgenaam verantwoordelijk voor kosten).
Als de echtgenoot of kinderen de uitvaart niet kunnen regelen en betalen, doet de gemeente het. Maar de gemeente verhaalt de kosten op de kinderen. Als dat gebeurt, kan uw man er niet onderuit komen. Maar voordat de gemeente tot actie overgaat, zal zij eerst de kinderen moeten vragen of die het willen doen.
Meestal is het verstandiger om zelf tegen de laagste kosten een uitvaart te regelen. Bij veel gemeenten liggen de kosten van een uitvaart tussen de 2.500,- en 3.000,- euro. Die moeten de kinderen dan betalen. Het kan soms verstandig zijn om een uitvaart niet door de gemeente te laten regelen, maar zelf met behulp van familie en vrienden zelf een budgetbegrafenis of budgetcrematie te regelen. Dat kan soms de helft goedkoper zijn.
1. U bent niet aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart van uw schoonouders, mits u zelf geen opdracht geeft voor de uitvaart.
2. Uw man kan bij zijn (half)zussen heel duidelijk aangeven wat hij wil en wat hij niet wil. Niemand kan hem dwingen financieel bij te dragen, als zijn ouders zelf geen verzekering of andere financiering hebben geregeld.
3. Als de beide (half)zussen uw man bewust buitensluiten bij het regelen van de uitvaart, hoeft hij ook niets te betalen. Hij is voor de kosten wel aansprakelijk als erfgenaam, maar als hij afstand doet van de erfenis, is hij daarvan verlost.
4. Uw man is alleen aansprakelijk voor kosten waar hij niet onderuit kan komen, als de gemeente de uitvaart regelt. Zie de vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'. Maar hij kan het dus zelf waarschijnlijk goedkoper regelen.
5. U bent als aangetrouwde nooit aansprakelijk voor kosten, als u niet in gemeenschap van goederen getrouwd bent.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Overmorgen, zaterdag 14 april 2018, wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.