Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijden stiefmoeder, wat nu? (Regelen? Kosten?)

9 maart 2023

Vraag nummer: 66253

Beste meneer vd Putten,

Mijn stiefmoeder is overleden (mijn vader was al overleden) en ik ben waarschijnlijk de enige erfgenaam. Er is echter door de buurvrouw van mijn stiefmoeder een bewindvoerder geregeld (een vriendin van haar) zonder dat ik daarvan op de hoogte was. Mijn stiefmoeder bleek te dementeren maar vertelde daar niets over in het (spaarzame) mail en telefoon contact wat we hadden. Na een ongeval zag de politie dat ze ondervoed en verwaarloosd was en is ze naar een verpleeghuis overgebracht. Nu ze is overleden ben ik degene die moet tekenen voor de uitvaart volgens de mentor maar de bewindvoerder zegt dat zij geen informatie heeft over wat er na overlijden geregeld is (omdat ze niet verwachtte dat mijn stiefmoeder zo snel zou overlijden heeft ze dat niet geïnventariseerd, zo zegt ze). Waartoe ben ik verplicht?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Over bewind en dat soort zaken kan ik niets zeggen, daar heb ik geen verstand van.

Ik kan wel zeggen dat bewind voering normaal niet ook het regelen en betalen van de uitvaart inhoudt. Het bewind stopt in principe op het moment van overlijden.

Wat ik zeker kan zeggen is dat u niet verplicht bent om de uitvaart te regelen. Niemand is in Nederland verplicht om de uitvaart van een ouder, kind, oom, neef, buurman, collega of wie dan ook te regelen.
Niet als bloed- of aanverwant en ook niet als erfgenaam.

Waar u wel mee te maken kunt hebben, zijn de kosten. De kosten van iemands uitvaart behoren verhaald te worden op diens nalatenschap. De erfgenaam heeft zeggenschap over de nalatenschap. Die moet de kosten uit de nalatenschap betalen. En als de nalatenschap onvoldoende groot is, zelf nog een stukje uit eigen zak betalen. Dat is de reden waarom mensen soms afstand doen van de erfenis, om dat laatste te voorkomen.

Ik vraag mij echter af waarom u erfgenaam zou zijn van uw stiefmoeder. Ik weet weinig van erfrecht, maar alleen eigen kinderen zijn erfgenaam. Stiefkinderen zijn geen erfgenaam van een stiefouder, tenzij die in een testament als zodanig benoemd zijn. Of is het misschien zo dat uw stiefmoeder (een deel van) de erfenis van uw vader in vruchtgebruik had? Dan is het eigenlijk de erfenis van uw vader, als u nog recht op geld of goederen zou hebben. Dat speelt geen rol bij de uitvaartkosten van uw stiefmoeder.

Als niemand iets doet voor de uitvaart, zal de gemeente om de uitvaart moeten regelen. Voor het geval dat u erfgenaam bent, zal de gemeente u eerst vragen of u de uitvaart zelf wilt regelen, dan wel dat de gemeente het moet regelen en de gemeente de kosten op u gaat verhalen. U moet er dan rekening mee houden dat de gemeente niet alleen de rekening van de uitvaartondernemer overlegt, maar ook de aan het regelen van de uitvaart besteedde uren van ambtenaren in rekening brengt.

U kunt beslissen dat u helemaal niets gaat doen en als u geen erfgenaam bent, kan de gemeente de kosten niet op uw verhalen. Als u wel erfgenaam van uw stiefmoeder zou zijn, zou u afstand van de erfenis kunnen doen. Maar ik denk dat u geen erfgenaam bent. Met de erfenis van uw vader bent u niet aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart van uw stiefmoeder.

De uitvaart van uw stiefmoeder is vooral en eerst de eigen verantwoordelijkheid van uw stiefmoeder. Zij had er zelf voor kunnen zorgen dat er voldoende geld voor de uitvaart zou zijn, ze had een verzekering kunnen regelen en een executeur kunnen aanwijzen. Dat heeft ze blijkbaar niet gedaan. De gevolgen zijn dan voor haar risico.

Dat de mentor of de bewindvoerder of iemand anders zegt dat u voor de uitvaart moet tekenen, is niet juist. U moet en hoeft niets. Wettelijk en juridisch in elk geval niet.

Misschien moet u alleen bedenken wat uw vader graag had gehad dat u zou doen. Maar dat is een andere invalshoek.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vergelijkbare vragen. Maar let op: de verplichtingen voor de kosten van de uitvaart van een vader of moeder zijn niet vergelijkbaar met de kosten van een stiefouder.
Maar als u er voor tekent, zit u er wel aan vast. Eerst goed nadenken dus!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder