Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden broer (uitvaart betaald; aansprakelijk voor schulden?)


18 augustus 2020

Vraag nummer: 61371

mij broer is 1 maand geleden overleden ik had geen contact met hem uit solidariteit met mij zus heb ik meebetalend aan de uitvaart ben ik nu ook aansprakelijk voor zijn schulden

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd.

Het zelf meebetalen (met eigen geld) aan de uitvaart van een broer of zus leidt NIET tot aansprakelijkheid voor diens schulden.
Alleen als hun uitvaart wordt betaald van de eigen bankrekening van die broer of zus. Want dan wordt de erfenis aanvaardt.

Men is aansprakelijk voor schulden van een overledene, als men erfgenaam is. De kans is groot, schat ik in, dat uw zus en u erfgenaam van uw broer zijn.
Normaal gesproken zijn een echtgenoot en kinderen iemands erfgenamen. Ik neem aan dat uw broer die niet (meer) had, omdat zij anders waarschijnlijk zijn uitvaart hadden geregeld en betaald.
Als er geen kinderen of echtgenoot (m/v) zijn, zijn broers en zussen erfgenaam. U dus waarschijnlijk ook van uw broer. Een erfgenaam is wel aansprakelijk voor schulden van de overledene.

U kunt onder die verplichting uit komen, door afstand te doen van de erfenis. Dat kan via een notaris (maar dat kost een beetje extra, een notaris moet zijn tijd ook vergoed krijgen) of het kan via de griffie van de rechtbank (dat is goedkoper).

Waar men als erfgenaam rekening mee moet houden, is te vinden op de site van de Rijksoverheid. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/erven-wat-moet-ik-regelen?

U kunt ook de griffie van de rechtbank in uw regio bellen en informatie vragen over het doen van afstand van een erfenis.
U moet een akte van overlijden van uw broer opvragen in de gemeente waar hij is overleden (dat kan vaak al via internet; de kosten zijn ongeveer 14,- euro). Met die akte en een legitimatie moet men dan persoonlijk naar de griffie van de rechtbank gaan en een formulier invullen. Het is verstandig om dat samen met uw zus te doen, omdat u dan kosten bespaart. En ook om het samen met uw kinderen te doen, ook omdat dat goedkoper is.
Als u namelijk afstand doet van de erfenis van uw broer, worden uw kinderen automatisch erfgenaam. Maar u wilt uw kinderen natuurlijk niet voor eventuele schulden van uw broer laten opdraaien. Dan moeten zij ook afstand doen.
Het is echter zo dat het afstand doen geld kost. Ongeveer 100,- euro. Als u het alleen doet, kost het 100,- euro. Maar als u het samen met zus en kinderen doet, blijven de kosten 100,- euro. Als zij het allemaal apart doen, moeten ze allemaal 100,- euro betalen.

Maar het is ook de vraag of dit allemaal de moeite loont. Het is maar de vraag of uw broer schulden had en of schuldeisers naar erfgenamen op zoek gaan. Als dat niet zo is, hoeft u niets te doen.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus en de aansprakelijkheid voor hun eventuele schulden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >