Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is een gedeeld adres ook het feitelijk aanvaarden van de nalatenschap van mijn broer?

2 februari 2024

Vraag nummer: 67845

Opnieuw een broer, mijn broer. Niet gehuwd, geen kinderen, 0 op de bank, geen uitvaartverzekering, kortom helemaal niks geregeld. In dat geval ben ik erfgenaam en loop ik het risico op te draaien voor kosten uitvaart (ook als een gemeente dat regelt), tenzij ik geen enkele daad verricht die kan duiden op het aanvaarden van de nalatenschap. Nu mijn vraag: formeel staat hij wel op ons adres ingeschreven (hij is er nooit en woont ergens met iemand samen). Brengt dat toch een extra risico mee?

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt zich al goed in de materie verdiept, zie ik. Als uw broer niet gehuwd is en geen geregistreerde partner heeft en geen kinderen, dan bent u zijn erfgenaam. Als hij eerder dan u overlijdt. En u zijn enige broer bent.

Als u kinderen hebt en u eerder zou overlijden dan uw broer, moeten uw kinderen ook oppassen en zich niet als erfgenaam gedragen. Daar kunt u ze voor waarschuwen.

Als u geen enkele daad verricht die kan worden uitgelegd als het aanvaarden van de nalatenschap, loopt u geen risico om verantwoordelijk te worden gesteld voor de uitvaartkosten van uw broer, als de gemeente de uitvaart regelt.

Dat uw broer op uw adres is ingeschreven, betekent niet dat u zijn erfgenaam bent of wordt.

Maar het kan wel de consequentie hebben dat er na het overlijden van uw broer allemaal vervelende brieven op uw adres binnenkomen en dat zich een of meer deurwaarders melden. Die kunnen dan niets doen, maar vervelend wordt het dan wel.

Als uw broer mijn broer was, zou ik hem zeggen dat hij op mijn adres alleen ingeschreven mag staan, als hij een behoorlijke uitvaartverzekering neemt. Geen verzekering, dan moet hij zich maar op zijn eigen adres inschrijven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder