'Geen geld' (http://www.uitvaart.nl/infotheek/kosten-uitvaart/geen-geld) staat dat als de kinderen niet kunnen o" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen geld (tegenstijdigheid artikel en video over verplichting kinderen uitvaart te betalen?)


17 november 2014

Vraag nummer: 40636

geachte heer

in het artikel 'Geen geld' (http://www.uitvaart.nl/infotheek/kosten-uitvaart/geen-geld) staat dat als de kinderen niet kunnen of willen betalen de gemeente de uitvaart regelt
echter in het filmpje ,zijn kinderen verplicht om de uitvaart van de ouders te betalen,wordt het tegendeel verteld ,hoe is het nu precies ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Zowel het artikel als de video kloppen. Alleen stopt het artikel eerder in de tijd, in die zin dat niet alle consequenties worden verteld. Die staan in andere artikelen. En in de video. Als je de zaken niet opknipt krijg je 1 artikel van 73 bladzijden. En kan dan ook niemand er meer wijs uit. Dat zijn altijd lastige afwegingen voor de redactie.

Maar ik leg het graag nog eens uit.

Als niemand actie onderneemt om een overledene te begraven of cremeren, moet de gemeente het regelen. Dat is logisch in het geval dat iemand geen nabestaanden heeft. Maar soms zijn nabestaanden ook onbereikbaar (bijvoorbeeld op wereldreis ergens tussen Vuurland en Caracas) of onmachtig (in coma in het ziekenhuis) en ook dan onderneemt de gemeente na verloop van tijd actie. Maar soms ook hebben nabestaanden weinig of geen geld, of willen nabestaanden de uitvaart niet regelen vanwege een ruzie of omdat er begrijpelijke redenen zijn, zoals vroeger kindermishandeling.

Als de gemeente de uitvaart regelt, heeft de gemeente het recht om de kosten te verhalen op de kinderen. Dat is wettelijk speciaal vastgelegd. De wetgever wil niet dat uiteindelijk de belastingbetaler uitvaartkosten betaalt, als er kinderen zijn.

Als kinderen wel kunnen maar niet willen betalen, hebben ze pech. Ze moeten het toch.
Als kinderen niet kunnen betalen, kunnen ze soms een beroep doen op bijzondere bijstand.
Kinderen komen niet 'zomaar' van die verplichting om te betalen af, door te zeggen dat ze geen geld hebben.

Het is ook logisch dat de gemeente de kosten kan verhalen, ook op de nalatenschap. Overledenen hoeven helemaal niet armlastig te zijn. Soms is alleen maar het probleem dat ze geen nabestaanden (meer) hebben, bijvoorbeeld omdat ze heel erg oud geworden zijn. Het is vaak ook niet zo dat kinderen niet willen betalen. Een kind kan bijvoorbeeld opgenomen zijn in een psychiatrisch ziekenhuis en feitelijk niet in staat zijn iets te regelen. Dan doet de gemeente het. Het kind kan best geld hebben en de wil om te betalen.

Misschien zou het goed zijn als aan het artikel 'Geen geld' de zin zou worden toegevoegd dat de gemeente de kosten altijd kan verhalen op de kinderen. Ik zal met de redactie van de site contact opnemen en dat voorstellen. Maar dat geldt ook voor de echtgenoot. Er zijn soms ook wel uitzonderingen denkbaar. Bijvoorbeeld als een ouder veroordeeld is voor kindermishandeling. Moet zo'n kind dan later diens uitvaart betalen? Veel mensen zullen zeggen of denken 'Nee'. Dan kun je je voorstellen dat de gemeente de hand over het hart haalt en zegt 'Laat maar zitten'. Maar de gemeente is daar niet toe verplicht. En je kunt je ook wel veel andere situaties voorstellen waarbij een ouder geen goede ouder geweest is. Maar dat ontslaat een kind niet van de verplichting om te betalen.

Kinderen die weinig geld hebben geef ik vaak het advies om toch zelf een uitvaart te betalen. Om de simpele reden dat dat goedkoper kan zijn dan wanneer de gemeente het doet en uiteindelijk de rekening bij de kinderen legt, die niet kunnen weigeren.
Er zijn goedkope crematies zonder poespas. Maar soms is begraven nog goedkoper.
Er is bij veel mensen een verkeerd beeld over de kosten, namelijk dat cremeren goedkoper is dan begraven. Maar dat is niet zo. Begraven in een zogenaamd algemeen graf is goedkoper dan een crematie. En als je iemand op een natuurbegraafplaats begraaft, heb je ook nog eens niets te maken met een grafmonument.
Je hoeft ook geen uitvaartondernemer in te schakelen, je kunt alles zelf doen. Je hebt ook geen lijkkist nodig. Enfin, er zijn veel manieren om de kosten laag te houden. Lager dan dat de gemeente zou doen.

Samengevat: hoe dan ook moeten de kinderen de kosten betalen, ook als de gemeente de uitvaart regelt. Zelf regelen kan veel goedkoper dan wanneer de gemeente het doet en de kinderen de rekening presenteert.

Voor andere lezers geef ik nog even een link naar het filmpje waar het hier om gaat:
Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >