Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Benoeming executeur


26 augustus 2015

Vraag nummer: 43591

mijn zwager heeft nog ca 6 weken te leven hij wil mij benoemen als executeur maar wil geen testament maken.wat te doe?hij wil gecremeerd worden! er zijn 3 erfgenamen tw: 1 broer, 2 zussen. geen van hen is in staat iets te regelen. hoe te handelen. bij voorbaat mijn dank voor de ev.informatie

Antwoord:

Geachte heer,

Het is zonder meer riskant om te beloven om als executeur op te treden, wanneer dit niet in een testament geregeld is. U kunt aansprakelijk worden voor alle kosten van de uitvaart, zonder dat u bij het geld uit de nalatenschap kunt komen.

Uw zwager kan u simpelweg niet benoemen tot executeur zonder testament. Dat kan per definitie alleen in een testament, dat door een notaris moet worden opgesteld.
Later, na het overlijden van uw zwager, kunnen wel de erfgenamen samen besluiten om u als executeur aan te stellen, maar ze kunnen dat besluit elk moment ook weer intrekken. En als het niet unaniem is, of 1 erfgenaam een veto hanteert, hebt u niets.

Als uw benoeming en bevoegdheden niet goed geregeld worden, adviseer ik u er niet aan te beginnen. Laat de erfgenamen dan maar een professional zoals een notaris in de arm nemen.

Er is overigens ook een verschil of u 'slechts' executeur bent voor het regelen van de crematie, of ook voor de afwikkeling van de hele nalatenschap. Hoe uitgebreider de taak is, hoe meer bevoegdheden een executeur zou moeten hebben.

Vergelijk vraag 6480 'Uitvaart regelen buiten de kinderen om' in de lijst van meest gestelde vragen. Uw situatie is hiermee vergelijkbaar, als u niet formeel bij testament benoemd bent en geen bevoegdheden hebt om iets te regelen als niet alle erfgenamen het er mee eens zijn. Als er straks - om welke reden dan ook - vroeg of laat 1 erfgenaam dwars ligt, hebt u een groot probleem.

Ik wijs u ook op vraag 6186 (oud nummer 12360): 'Oom wil dat ik zijn begrafenis regel' en vraag 6192 (oud nummer 12367) als reactie op 12360. Daar zijn heel veel mitsen en maren van een testament en andere regelingen besproken.
Voorkom problemen zoals bijvoorbeeld in vraag 5823 (oud nr. 11594): 'Executeur-testamentair? (Risico kosten regelen uitvaart)' en vraag 11455: 'Verantwoordelijk voor de uitvaartkosten? (Regelen uitvaart oude dame; erfgenamen zijn boos)' in de subrubriek Overige onderwerpen > Kosten uitvaart.
Ook een voorbeeld met boze erfgenamen is vraag 11388 in de subrubriek Overige onderwerpen > Vragen van uitvaartondernemers.

Zie in de subrubriek Overige onderwerpen > 'Kosten uitvaart' ook vele andere voorbeelden van problemen. Uw zwager en u kunnen ze nu nog voorkomen!

Ik adviseer u voor nadere informatie over de figuur van de executeur ook even te kijken in de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).
Met vragen zoals: Moet iedereen een testament maken?


Of de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE