Uitvaart regelen buiten de kinderen om ***


1 mei 2009

Vraag nummer: 6480  (oude nummer: 12906)

Een kennis van mij is overleden en heeft aangegeven dat ik zijn uitvaart moet regelen. Hij heeft 2 volwassen kinderen, waarmee hij na zijn scheiding geen contact meer heeft gehad. Hij wil dus niet dat die op welke wijze dan ook bij zijn uitvaart worden betrokken. Gek genoeg heeft hij geen testament laten maken. Kan ik deze uitvaart regelen zonder dat dat voor mij gerechtelijke of financiele consequenties heeft?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dit is natuurlijk een bron van forse problemen. De kosten van de uitvaart moeten betaald worden uit de nalatenschap maar u hebt geen enkele bevoegdheid om daar over te beschikken. Dat had bij testament moeten gebeuren.
U moet dus bij de erfgenamen, de kinderen, uw hand ophouden om de kosten vergoed te krijgen. En in dit soort situaties spelen vaak erg veel negatieve maar vaak wel erg begrijpelijke emoties. Dat maakt het allemaal erg lastig.

Ik zou in uw geval contact opnemen met de kinderen, de situatie uitleggen en samen tot een oplossing proberen te komen. Gelet op de wens van de kennis zou het te prefereren zijn dat u de uitvaart regelt en afspreekt dat zij de kosten uit de nalatenschap betalen. Als zij daar niet mee akkoord gaan, zult u e.e.a. uit eigen zak moeten betalen en moet u maar afwachten of u de kosten vergoed krijgt. U moet dan ook aantonen dat u de wens van de overledene gevolgd hebt, in diens belang behandeld hebt, etc. Welk bewijs hebt u?

Het spijt me te moeten verzuchten dat het erg naïef van uw kennis is om te denken dat dit 'zomaar' kan, zonder testament. En dat het eigenlijk ook erg naïef van u zelf is, dat u blijkbaar 'ja' hebt gezegd zonder te verlangen dat hij e.e.a. dan ook goed regelt zonder u zelf in de problemen te brengen.

U moet de situatie dus nog maar eens goed afwegen.

Zie over dit soort problemen in de subrubriek 'Kosten uitvaart' van de rubriek 'Overige onderwerpen' o.a. vraag 6412 (oud 12780): 'Uitvaartkosten (oudtante; erfgenaam weigert vergoeding kosten)'; vraag 6186 (oud nr 12360): 'Oom wil dat ik zijn begravenis regel' en vraag oud nummer 12367, nu 6192 als reactie op 6186.

Met name ook voor andere lezers van deze vraag wijs ik op het voorkomen van problemen zoals bijvoorbeeld in vraag 11594: 'Executeur-testamentair? (Risico kosten regelen uitvaart)'en vraag 11455: 'Verantwoordelijk voor de uitvaartkosten? (Regelen uitvaart oude dame; erfgenamen zijn boos)' in de subrubriek Overige onderwerpen > Kosten uitvaart.
Ook een voorbeeld met boze erfgenamen is vraag 5722 in de subrubriek Overige onderwerpen > Vragen van uitvaartondernemers.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >