Afwikkeling uitvaart vader etc.
28 juni 2017
Vraag nummer: 51134
Goedenavond.
Onze vader is pas overleden.
Nabestaanden zijn drie zussen die al jarenlang ruzie met elkaar hebben.
Er is een conflict over de afwikkeling . Wat gebeurt er als niemand van de nabestaanden iets doet. Geen uitvaart regelt, het huurhuis niet ontruimd, etc.? Voordat mijn vader overleed lag hij in een hospice. Mijn zus zou de papieren hiervoor invullen want hieraan zijn kosten verbonden. Eigen bijdrage. Papieren zijn nog niet ingevuld en wie gaat deze kosten betalen? Mijn zussen hebben mij niet geïnformeerd dat mijn vader is overleden. Heb ik via via gehoord. Ik weet niet wanneer de begrafenis is. Niemand weet de pincode van de pas van mijn vader. Hij is wel verzekerd voor uitvaart. Niemand weet bij wie. Hoe gaat het nu verder als niemand iets doet c.q. regelt?
Ik hoor graag van u.
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Gecondoleerd.
Als niemand iets onderneemt om de uitvaart van uw vader te regelen, zal de gemeente het moeten doen.
Gemeenten zijn echter niet zomaar tot actie bereid. De meeste gemeenten zien de situatie als er kinderen zijn, eerst een aantal dagen of een week aan. Gebeurt er dan nog steeds niets, dan zal de gemeente de uitvaart gaan regelen. Maar de kosten kunnen op grond van een speciale wettelijke regeling helemaal verhaald worden op de kinderen van de overledene. Waarbij het niet alleen om de kosten van de uitvaartondernemer hoeft te gaan; de gemeente kan ook een opslag rekenen voor eigen gemaakte uren.
Ik adviseer mensen daarom om toch altijd te proberen zelf de uitvaart te regelen. Het is goedkoper en men kan eigen keuzes maken, wat niet gebeurt als de gemeente iets regelt.
Als uw vader verzekerd is en het een naturaverzekering is, zou er in principe weinig meer hoeven te gebeuren dan om de verzekeraar van het overlijden in kennis te stellen.
Het hospice vraagt gewoonlijke zulke zaken als iemand wordt opgenomen. Men zou het u ook moeten kunnen vertellen.
Ik verwijs u naar de subrubriek 'Kosten uitvaart' en de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'. Daar staan honderden vragen en antwoorden voor vergelijkbare situaties.
Het afwikkelen van de erfenis, het ontruimen van het huurhuis e.d. staat los van de uitvaart.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.